Nincs vége a vándorlásnak, újra összeállnak a Gemini együttes slágergyárosai

A MOM kultúrházban 2023. november 12-én, nagy Gemini koncert lesz, jelentette be az együttes.

A Gemini együttest 1964-ben Várszegi Gábor alapította, Eleinte főleg angol–amerikai slágerekkel szerepeltek.

Rajongóik tábora napról napra nőtt és mind­ezt elérték egyetlen hangle­mez felvétel, rádió és tv-fellépés nélkül. Később saját számokkal is próbálkoztak. Egyre ismertebbé váltak, zenéjük meghatározóvá vált a magyar könnyűzenében.

Első lemezeiket, rádiófelvételeiket követően, több musicalben is részt vettek. Az országot bejárták (Gemini klubok) és Bécstől Habarovszkig a „környéket”. Legnépszerűbb dalaik a korabeli Deep Purple-, Santana-, Bee Gees-slágereken kívül a Vándorlás a hosszú úton, Néked csak egy idegen, Azon a szombat éjszakán, Semmi sem tart örökké stb. voltak. A Geminiben tíz évig Vársze­gi Gábor vitte az üzleti ügyeket, az ORI-ban éppúgy, mint a vidéki művelődé­si házakban. A Gemini tíz év után ju­tott el odáig, hogy nagyleme­ze (LP) legyen.

1973-ban Koncz Zsuzsával és Orszáczky Miklóssal együtt közreműködtek Bágya András – Huszár Erika A Fekete tó legendája c. rockmusicaljében, majd az angol Tremeloes együttes előzenekaraként léptek fel a Kisstadionban.

A Gemini 1973-ban megnyerte a Tessék választani! és a Made in Hungary közönségdíját. A Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásain a Locomotiv GT játszott, később azonban a Geminivel váltották egymást.

Egyetlen nagylemezük 1976-ban jelent meg. 1976–1977-es évadban a Villon és a többiek című rockmusicalt kísérték a József Attila Színház előadásain. Victor Máté felvette a kapcsolatot a József Attila Színházzal.

1977-ben készült a Bolond Istók című tévéopera, szintén Victor Mátéval dolgozott az együttes.

Nagy sikerük volt  Moszkvában is, ahová orosz nyelvű műsort vittek, melyben megzenésített Puskin- és Majakovszkij versek is szerepeltek. Közreműködtek több darabban és rádiójátékban, például a Holnaptól nem szeretlek című, zenés rádiójátékban, 1974-ben. Kovács Katit rádiófelvételeken kísérték, itthon és külföldön egyaránt. Gyakran felléptek jótékonysági koncerten is. Egyik ilyen sikeres fellépésük volt az 1974. május 26-án az Afrika nevű mozambiki gyermekfalu árváinak megsegítésére rendezett jótékonysági koncerten, a Várkert Bazárban.