Jó hír az ebolás tűvel megszúrt kutató állapotáról

Pénteken elhagyhatta a kórházat az a magyar kutató, aki Ebolával szennyezett tűvel szúrta meg magát április közepén. Hazaengedték a kórházból azt a magyar kutatót, aki három hete szenvedett balesetet ebolakutatás közben az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában. A szakembert eddig karantén és megfigyelés alatt tartották a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében.

Kórterem a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet új épülettömbjében, Szolnokon 2015. december 3-án – MTI Fotó: Bugány János

A kutató teljesen tünet- és panaszmentes, viszont utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges.

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben. 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végig figyelemmel kísérte az esetet, koordinált azzal kapcsolatban mindent, és minden nap jelentést kapott tudós állapotáról.