Művészportré: Migály Szilviával az ABBA Sisters vezetőjével

Fotó: Filep Dávid

A Putnok Városért Egyesület által szervezett jótékonysági bál egyik sztárvendége volt az ABBA Sisters együttes, mely már tízéves fennállását ünnepelte a napokban. A zenekar népszerű ABBA slágerekkel szórakoztatta a bálozókat. Interjúnkban Migály Szllviával a zenekar vezetőjével, frontemberével Tamás István kollégánk beszélgetett.

Mikor alakultatok és ki volt az ötletgazda?

Most vagyunk tízévesek, 2008-ban alakult az ABBA Sisters formáció. Akkor jelent meg a mozikban a Mamamija című film, és akkor találtuk ki a lányokkal, hogy mennyire jólenne ezeket az ABBA dalokat újra életre kelteni. A háromlány formáció ötletét maga a film adta. Ott nem a kétfiú, kétlány felállás van, hanem a három fiatalabb és a három idősebb korosztályos felállás volt. Ezért gondoltuk úgy, hogy nem az eredeti felállást koppintsuk le, hanem akkor inkább a filmből vennénk egy pici mintát. A filmben elhangzott dalokat dolgoztuk fel, hiszen azokat ismerik a legjobban Magyarországon az ABBA slágereket kedvelők. A jelenlegi formció megálmodója én voltam és Dudás Zoltán műsorszervező, akkor még a szolnoki Szigligeti színházba játszottam.

Fotó: Filep Dávid

Már országosan is ismertek, illetve elismertek vagytok. Hogyan élitek meg a sikert?

Köszönöm szépen, hogy ezt mondod. Az az igazság, hogy 10 éves a kiscsaj bandánk és nagyon, nagyon sok helyen léptünk már fel és sokhelyre is hívnak bennünket. Léptünk már fel az arénában, rendezvényeken, fesztiválokon és természetesen a falunapokra is szívesen megyünk.Szerencsére mindenütt sikerünk van. Ez azzal is betudható, hogy az ABBA dalokat mindenki ismeri és szereti. Igyekszünk mindig úgy felállni a színpadra, hogy akár ötven fő, vagy akár tízezer ember nézi a műsorainkat, az mindenkinek tetszen.

Mennyire nehéz összetartani a csapatot, hiszen mint nőknél ott van a baba lehetősége, maga a gyerekvállalás. Tudomásom szerint neked is két gyermeked van. Nehéz a pályán maradni, ugyanakkor gyermeket nevelni?

Fotó: Filep Dávid

Jól tudod. Nekem is van már két fiam. Szerencsére van sok pót ABBA lányunk. Ha valaki elmegy szülni, akkor jön a pót lány. Most éppen a pótlány szül, ezért a pótlány helyett is kellett egy pótlány erre a mai estére, – mondja nevetve. Nagyon jó, hogy a családtámogatása ott van mindegyikünk mögött, illetve egymás között is tudunk egyeztetni egy, egy fellépés alkalmával.

Mit tesztek azért, hogy ilyen fittek vagytok? Igaz régi ismeretségünkből fakadóan, tudom, hogy személyi edző is vagy. Fontos a ti pályátokon, hogy jól nézzetek ki a színpadon?

Rengeteget mozgunk a színpadon. Énekelni és táncolni is együtt nagyon nehéz, már csak azért is, mert amikor táncolsz is máshogyan veszed a levegőt és amikor énekelsz is. Itt már alapból van egy kettősség, amit egy produkcióban jól összekell rakni. – Igen jól tudod. Valóban személyedző végzettségem van, így hetente ötalkalommal edzek külömböző gépeken. Természetesen közben énekelek, vigyázva arra, hogy a környezetembenlévőket nen zavarjam.

A munkád rendkívül sokrétű, ezáltal az életed is az. Jól tudom, hogy éneket is oktatsz?

Igen. A Noa énekstúdióban vagyok énektanár. A stúdiót Nagyváradi Nelli álmodta meg nyolcévvel ezelőtt, ez az ő iskolája, és olyan hatalmas sikere van, hogy több mint száz diákkal és öt tanárral működik kiválóan. Akinek van kedve tanulni az hozzánk jöhet, ha tíz éves, vagy akár ötven. Lehet, profi, vagy kezdő, mi mindenkit meghallgatunk és természetesen elmondjuk a véleményünket. Többféle diákunk van. Van, aki színpadon szeretne énekelni és van aki csak karaokézni önmaga és barátai szórakoztatására.

Esetleg terveztek – e más zenei anyaggal, klippel a nagyközönség elé állni?

Terveink mindig vannak. Most éppen a tízéves jubileumi nagykoncertünkön dolgozunk, amit több helyszínre is tervezzük. Lesz Budapesten és Győrben és más művelődésiközpontokban, de ha máshová is meghívást kapunk állunk mindenki rendelkezésére. Ezeket a fellépéseket élőzenekarral tervezzük és az összes lány felfog lépni, akik valaha ABBA Sisters tagok voltak. Igazi nagy bulit, műsort szeretnénk.

Mit üzennél a felnövekvő generációnak, a jövő zenészeinek, énekeseinek?

Mindenképpen azt, hogy énekeljenek bátran. Táncoljanak sokat és egyáltalán nem baj, ha nem lesz belőlük énekes, vagy táncos. Egyszerűen a mozgás, vagy az, hogy énekelsz, egy olyan önbizalmat, pluszt és energiát ad az életedben, ami így egyszerűen megfogalmazhatatlan.

Tamás István