Donald Trump elszigetelődési politikát folytat

(MTI) – Donald Trump elszigetelődési politikát folytat, megválasztása óta számos nemzetközi szervezetből kilépett – mondta el Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok kedden bejelentette kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

Donald Trump elnöksége alatt felmondta a párizsi klímaegyezményt és a washingtoni bevándorlási paktumot. Az emberi jogi tanács a harmadik ENSZ-szervezet az UNESCO és a bevándorlást megtárgyaló tanács után, amelyből kilép az Egyesült Államok – emlékeztetett a szakértő, aki szerint az elnök választási ígéreteit váltja be az ENSZ szervezeteiből való kilépéssel.
Donald Trump szavazói elvárják, hogy a menekültek ne vegyenek el munkahelyeket, azonban ennek családi és emberi jogi következményei is vannak, amelyeket az elnök igyekszik elsimítani – fűzte hozzá.
Frank Tibor úgy értékelt: az Egyesült Államok ENSZ-ellenes lépéseivel gyengíti a nemzetközi szervezetet és befolyását a világpolitikában.
Az Egyesült Államok 2009-ben, Barack Obama elnöksége idején csatlakozott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, amelyet 2006-ban hívtak életre, amikor megszüntették a világszervezet Emberi Jogi Bizottságát, mert kudarcot vallott az emberi jogok védelmét szolgáló küldetése megvalósításában. 2009-ben az akkori amerikai elnök, George W. Bush három éven keresztül elutasította, hogy az Egyesült Államok csatlakozzon a tanácshoz, arra hivatkozva, hogy az új szervezet nem bizonyította, hogy jobb lenne elődjénél.