Illegális bevándorlás – Bakondi György: elmélyíti a migrációs válságot az EP paktuma


Kreinto: Tamás István

Az Európai Parlament (EP) a 2015 óta tartó migrációs válságfolyamatra keresett volna megoldást, de amit megtalált, az csak elmélyíti az illegális migráció okozta identitás- és biztonsági válságot – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Bakondi György felidézte: az EP által szerdán elfogadott migrációs csomag jogszabályaiban „sokak számára ismerős elképzelések” köszönnek vissza, mivel Brüsszel már több ízben kísérletezett kötelező kvótákkal. „Ezt most úgy hívják, hogy kötelező szolidaritás” – fogalmazott a főtanácsadó.
Ismertette: a rendeletben foglalt tervek szerint egy brüsszeli központ határozná meg, hogy az egyes országokban – így Magyarországon is – milyen befogadókapacitású migránsgettókat kellene létrehozni, illetve döntenének arról is, hogy milyen ütemben bírálják el a menekült tömegek kérelmeit a tagállamok.
Magyarországnak a migránsok 28 százalékát kellene befogadni – mutatott rá Bakondi György, aki beszámolt arról is, hogy a befogadás kritériumainak nem megfelelő menekülteket a magyar adófizetők pénzén kellene visszautaztatni a hazájukba.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha Magyarország megtagadja az illegális migránsok befogadását, akkor személyenként 8-9 millió forintnak megfelelő eurót kellene fizetnie. „Kétségtelenül büntetésről van szó” – állapította meg.
Bakondi György elmondta: a migrációs paktum egyik szabálya kimondja, hogy az Európába irányuló migrációt segítő civil szervezetek büntetőjogilag nem vonhatók felelősségre. Így a Soros-szervezeteket nem lehetne felelősségre vonni a határsértők segítéséért, miközben „egy sima állampolgár” ugyanezért büntethető lenne – magyarázta.
A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra is, hogy a paktumról szóló szavazásnál számos képviselő nem értett egyet az abban foglalt elgondolással, de a pártcsaládjuk választási érdekei miatt tartózkodtak.
Nagy kérdés, hogy amikor a tanács elé kerül a végleges döntés, akkor mi lesz a kormányok álláspontja – jegyezte meg Bakondi György.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük