Elszaporodtak a napelemek! – Energetikai korszerűsítések Putnokon

Putnok a Gömör kapuja, az egykori Gömör vármegye Magyarországon maradt részének természetes központja, amelyet a járásközponti funkciói biztosítják. Putnok, mint járásközpont minőségi közszolgáltatásokkal támogatja a környező települések lakosságának életminőség javulását. Putnok nem csak saját polgárai, hanem a járás polgárai számára is szolgáltat.

A város vezetősége fontosnak tartotta a fenntartható növekedést, melynek része a környezetileg fenntartható növekedés elősegítése, amely elsősorban a meglévő erőforrások hatékonyabb felhasználását, a környezetbarát városfejlesztést segíti.

A város fejlesztési koncepciója a klímabarát növekedést alapelvnek tekinti. Ennek értelmében a múltban, jelenleg és a jövőben megvalósuló fejlesztések egyik fő szempontja, hogy bizonyíthatóan járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez, csökkentse a környezeti terhelést. A 2014-2020-as programozási időszak egyik meghatározó fejlesztési iránya volt az önkormányzati közintézmények energetikai korszerűsítése. Az épületek energetikai korszerűsítése, mellett a megújuló energiafelhasználás arányának növelése is kiemelt cél volt, mind a lakossági, mind az önkormányzati energiafelhasználásban.

Korábban már energetikai korszerűsítésen ment keresztül a Serényi László  Általános Iskola, a közvilágítási rendszer és a Tóth Ede Művelődési Ház is.

Putnok Város Önkormányzata a Top – 3.2.1-15-BO1-2016-0013 azonosító számú „Önkormányzati épületek korszerűsítése megújuló energia felhasználásával” elnevezésű projekt keretében öt, a tulajdonában lévő középületet szerelt fel napelemekkel.

A megújuló-energiaforrás hasznosításából nyert energiával ellátott középületek  a Putnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Egészségügyi központja; a Családsegítő szolgálat; Putnok Városháza; a Soldos Emília Óvoda Tompa úti és Móricz Zsigmond úti telephelye.

Az érintett épületekben összesen  306 db napelemet szereltek fel, melyek energiahozama 87043 kWh, a rendszer teljesítménye: 79,0 kWp. A fejlesztés során javul a környezeti állapot és környezetbiztonság, csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Ennek becsült értéke 81,37 tonna CO2 egyenérték, így Putnok városa  0,1856 %-kal járul hozzá a megyei szinten vállalt indikátor teljesítéséhez. A Széchenyi 2020 program keretében elnyert támogatás összege 52,59 Millió Ft.

A jövőben további korszerűsítésekre kerül sor a TOP-3.2.1-16-BO1-2018-00132 azonosító számú Önkormányzati épületek korszerűsítése megújuló energia felhasználásával Putnokon II. elnevezésű projekt keretében. Ez 10 épület korszerűsítését tartalmazza.
A projektek megvalósítása indokolt ahhoz, hogy Putnok is részt tudjon vállalni az ország által vállalt 2012/27/EU irányelv szerinti energiahatékonysági illetve a 2009/28/EK irányelv szerinti megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek tagállami teljesítéséhez. Továbbá a hazai és az EU 2020 célok megvalósításához. Amennyiben megvalósulnak a fejlesztések úgy Putnok is részt vállal a Nemzeti Reform Programban kitűzött 92 PJ 2020-ra elérhető primerenergia-megtakarítási célérték eléréséhez illetve a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében 2020-ra kitűzött 14,65%-os megújuló energia részarány eléréséhez.

Filep Dávid