Jönnek a választások, vidéken is durvul a kampány

Talán a kisebb településekre, falvakra jellemzőbb a választási gyűlöletkeltés, a jelöltek lejáratása, mint a kis és nagyvárosokra.

A választások közeledtével egyre érezhetőbb a feszültség egy, egy településen, ahol a polgármesteri, valamint a képviselői címekért folyó verseny sokak életét befolyásolja.

Az emberek között megosztottság tapasztalható

A polgármesterek, képviselők esetleges negatív tevékenysége nem segít a helyzet javításában. Ehelyett úgy tűnik, hogy a jelenlegi vezetés inkább konfliktust szít, mintsem békét teremtene. Egy kis lakóközösség életében a békesség és az összetartás lenne a legfontosabb, hiszen ezt kívánná a falu érdeke.

A helyi közösségeknek együtt kellene működniük a közös célok érdekében.  Sajnos, az tapasztalható, hogy a jelenlegi polgármesterek, képviselők viselkedése inkább a feszültséget növeli, mintsem az együttműködést ösztönözné. Tisztelet a kivételnek! Az induló jelöltek lejáratása nem csak etikátlan, hanem a demokrácia alapelveivel is szemben áll. A tisztességes választás lebonyolításához elengedhetetlen, hogy minden résztvevő betartsa a törvényeket és az etikai normákat.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy a regnáló nagyobb és kisebb falvakat képviselők helyzetielőnyben vannak, az újonnan indulókkal szemben, de még a városokkal szemben is, hiszen itt mindenki ismer, mindenkit.

Éppen ezért kellene a jelenlegi polgármestereknek, képviselőknek példát mutatniuk, ahelyett, hogy ellenfelüket becsmérlik. A saját programjaikat illene bemutatnia és a településeken élő polgárok bizalmát ezzel újra elnyerniük.

A demokráciában minden jelölt egyenlő eséllyel indul, és a választás célja, hogy a településeken élő közösség döntse el, ki a legalkalmasabb a vezető szerepre. Fontos, hogy a választási kampány során a fókusz a programokon és a jövőbeni terveken legyen, nem pedig a személyes támadásokon. Ebben az esetben legjobb a választókkal a személyes kontakt:

A jelölt személyesen, plakátjain, szórólapjain ismerteti a programját, nincs szükség a választások előtti vitákra, fórumokra. Főleg abban az esetben, ha az egyik fő helyzeti előnyben van, mert jelenleg is polgármester, vagy képviselő.

A választások során az emberek bizalmának elnyerése nem a riválisok becsmérlésével, hanem a saját képességeik és terveik bemutatásával érhető el.

A közösség érdekeit szemelőtt tartva, a jelölteknek tisztességes és átlátható kampányt kellene folytatniuk. Végül úgyis a választók döntik el, ki az, akiben a legtöbb potenciált látják, és aki a legjobban képviselheti érdekeiket.

Előfordulhat, hogy a jelenlegi polgármester és testülete nem tud elszámolni eddig végzett munkájával.

A demokrácia alapelvei szerint mindenkinek lehetősége van kifejezni véleményét és szavazni a számára legszimpatikusabb jelöltre. A választási folyamat tisztasága és méltósága elengedhetetlen ahhoz, hogy a közösség egységesen és békében élhessen a választások után is. Csak így érhető el, hogy a községek lakói, együtt dolgozhassanak a közös jövőért, és egy jobb, harmonikusabb életet építhessenek maguknak. Természetesen a még regnáló polgármestereknek, képviselőinek az újonnan indulókkal ellentétben, nem ártana bizonyítaniuk, hogy az elmúlt években beváltották – e az ígéretüket.  Főleg ha az a lakosság számára a település fejlődésében nem érzékelhető, nem látható..

Reggel8.hu T.I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük