A Kaméleon szomorú története:

A Kaméleon

Gondolt a Kaméleon egy nagyot

éjjel, nappal nyargal.

Elhiszi magáról, Ő egy angyal.

Elnyögi bánatát mindenkinek

se hossza, se vége ígéreteinek.

Ígér a nagy Ő fűt, fát – közben gyaláz

nyilvánosan hazugmód aláz.

Vastagbőr van a képén

akár a harckocsi lemez.

 A rosszindulatától

 zavaros a szeme.

 

Egy Tanulságos verselemzése:

A versem, melyben a Kaméleon történetét mesélem el, szimbolikus jelentést hordoz magában, és túlmutat a szó szerinti értelmezésen. A Kaméleont, mint állatot antropomorfizálva, (emberi) egy olyan világban mutatom be, ahol a Kaméleon, mint hatalmi figura, visszaél a helyzetével, ezért az emberi gyengeségeit, hibáit egzotikus állati alakban ábrázolom.

Kép: Tamás István

Az első sor, „Gondolt a Kaméleon egy nagyot,” bevezeti az olvasót egy egyszerű, mégis súlyos cselekménybe. A Kaméleon gondolatát követően akcióba lép, azonban cselekedeteinek célja nem világos, csupán annyi biztos, hogy ez a gondolat nem hoz jót. „Éjjel nappal nyargal” kifejezés azt sugallja, hogy a Kaméleon megosztottságot visz egy amúgy békés közösség életébe.

A Kaméleon panaszos nyögdécselése („Elnyögdécseli bánatát mindenkinek”) minden lakót elér, ami a káosz és a zavar terjedését jelképezi. Ezt követően az ígéretei következnek, melyeknek „se hossza, se vége” – vagyis soha nem teljesülnek, csak üres szavak maradnak. Az ígéretek megbízhatatlansága tovább fokozza az emberek csalódottságát és bizonytalanságát.

Igér a nagy Ő „fűt, fát” – és mindent, azonban a szavai mögött nincs valódi elkötelezettség és ami lényeges, nincs pénz. A Kaméleon nem csak hazudik, de tisztességes riválisait gyalázza, és nyilvánosan alázza kortól függetlenül.” Ez a sor a hatalommal való visszaélést mutatja be: a Kaméleon tekintélye és helyzeti előnye mögé bújva megaláz másokat, megsértve ezzel a közösség alapvető normáit és értékeit.

A „vastagbőr van a képén, akár a harckocsi lemez” a metaforával azt érzékeltetem, hogy a Kaméleon rendkívül érzéketlen, és minden kritikát, vagy érzelmi hatást leráz magáról, másra hárít. Ez a vastagbőr, a moralitás hiányát és a cinizmusát szimbolizálja. A következő sorokban a „rosszindulatától zavaros a szeme” kifejezés rávilágít arra, hogy a Kaméleon képtelen a jótékony cselekedetekre, vagy a közösség szolgálatára – rosszindulata, hatalmivágya megakadályozza ebben.

” Zavaros szem, homályos látás!”

Ez a vers allegorikus formában jeleníti meg a hatalommal való visszaélést, az üres ígéretek okozta csalódást, valamint a közösség és a morál rombolását. A Kaméleon karaktere a hatalommal bíró, de azt rossz célokra használó egyént képviseli, aki érzéketlen és kártékony tetteivel szétzilálja, rombolja a közösséget.

Az ilyen történetek fontos tanulságokat hordoznak az olvasók számára. Figyelmeztetnek arra, hogy a hatalommal való visszaélés, a megbízhatatlan ígéretek, érzéketlenség rendkívül rossz hatással van a közösségre, az ottélők életére. Ezen túlmenően a vers arra ösztönöz, hogy elítéljük az ilyen magatartásformákat. Törekedjünk egy olyan közösség felépítésére, ahol a hatalommal bíró ember felelősségteljesen, a társadalom és saját közössége javára cselekszik.

Tamás István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük