A kávé és a fogyókúra

A kávéfogyasztás sokak mindennapi szokásai közé tartozik. De vajon hogyan hat a testsúlyunkra?

kávé(a presszókávé, nem a cukros-tejes változatok) ivása hozzájárulhat az egészséges vércukor-, illetve inzulinszint fenntartásához, és bizonyos tanulmányok szerint antioxidánstartalma miatt még a rákos megbetegedések megelőzésében is hatékony lehet. Ugyanakkor a benne lévő koffein függőséget okozhat, és nagy mennyiségben a legkevésbé sem egészséges, extrém esetekben hatása pedig akár végzetes is lehet. Ráadásul ha túl sok kávét iszunk, akkor ez meggátolhatja, hogy súlyt veszítsünk.

Koffein és kortizol

Sokan, különösen a nők hajlamosak súlyt felszedni, ha túl sok kortizol termelődik a szervezetükben. A kortizolúgynevezett stresszhormon, amelynek szintje stressz hatására megnő. Ez bizonyos esetekben normális, sőt szükséges is, ugyanakkor ha tartósan magas marad a szintje, akkor több módon is negatívan hathat a szervezetünkre. A testsúlyunkat is befolyásolhatja, és hízástokozhat, különösen a has területén. Egyes nők klimax előtt vagy alatt tapasztalhatják, hogy extra zsírpárnák rakódnak a testükre ezen a részen –  ennek oka, hogy ebben az időszakban felborul

Ha koffeint fogyasztunk, akkor megemeljük a kortizolszintet – minél többet, annál jobban.  Emiatt aztán azok, akik sokat kávéznak, egy idő után tapasztalhatják, hogy szinte semmilyen módszerrel nem tudják ledolgozni a pocakjukat.