Mándoki a magyar Dschingish Khan 

 

Mándoki a magyar Dschingish Khan  

Mándoki László tehetséges, elismert jazz zenész volt, majd Németországba költözött, és ott Késmárky Marikával megalapította a Dschingish Khan együttest.  Zenéjükkel az akkoriban igen népszerű eurodisco stílust képviselték. Kortörténeti esemény volt, hogy az angol nyelvre koncentráló poppiac és a pop rajongók kedvenceié váltak, hiszen dalaikat németül német nyelven adták elő. Európában és a Távol-Keleten hatalmas sikereket arattak sajátszerzeményeikkel. Legismertebb slágerük a mongol hadvezérről szóló Dschinghis Khan volt, amely meghódította a világ zenei piacát. A néhány angol nyelven megjelent felvételeikkel nem tudtak átütő sikereket elérni. Az együttes tagsága 1981-ben hat főről ötre csökkent. 1986-ban feloszlottak, de később több kísérletet is tettek a csapat újjászervezésére.

Ralph Siegel, német zeneszerző Dschinghis Khan című szerzeményét (szövegíró: Bernd Meinunger) az NSZK 1979-ben versenydalként benevezte az Eurovíziós Dalfesztiválra. Siegelnek csupán alig egy pár hét állt a rendelkezésére ahhoz, hogy a dal előadásához együttest toborozzon, valamint a tagok tökéletesen megtanulják a szöveget, a dallamot és a koreográfiát. A zenekar neve ugyanaz lett, mint ami a szerzemény címe volt: Dschinghis Khan. A fesztiválon a csapat a negyedik helyen végzett, viszont az ő daluk lett a rendezvény egyetlen igazi világslágere. A sikeren felbuzdulva a zenekar együtt maradt, és a már említett szerzőpáros folyamatosan gyártotta számukra az újabbnál, újabb szerzeményeket. Az együttes 1979-ben megjelent első nagylemezéről nagy sláger volt a moszkvai olimpia tiszteletére írt Moskau. Című dal, de Az NSZK bojkottálta az olimpiát és nem vett részt rajta.

A sikersorozat azonban itt még nem ért végett, hiszen 1980-ban folytatódott a Viva című albummal, melyről a Rom című dal vált igazán népszerűnek a rajongók körében. Ez az album annyira sikeres volt, hogy nemsokára újra a piacra dobták. A nyugatnémet zenei új hullám, a Neue Deutsche Welle a Dschinghis Khant is háttérbe szorította. 1983-as albumuk, a spanyolos hangvételű Corrida már nem bizonyult annyira kelendőnek, mint a korábbi nagylemezeik.  A Dschinghis Khan magyarországi fellépéséről még sikereik csúcsán, a 80-as évek elején szó volt, de a meghirdetett koncertet a magyarrészről az akkori szervezők lemondták. Ez után derült csak ki, hogy állítólag a magyar hatóságok nem járultak hozzá a zenekar frontemberének, Mándoki Lászlónak a beutazásához, mivel a zenész illegálisan távozott az országból.

Louis 1993-ban AIDS-ben, Steve 2006-ban rákban hunyt el. Leslie Mandoki zenei producerként dolgozik napjainkban is. Elmondása szerint: lezárta életének a Dschinghis Khanról szóló szakaszát. A Dschinghis Khan együttes 1979-ben alakult a Német Szövetségi Köztársaság – ban. (NSZK).

Tamás István