A magyar származású Herkules

 

Hargitay Miklós, művésznevén Mickey Hargitay, Budapesten, 1926. január 6. – án született, magyar származású, amerikai testépítő és színész. Egy szegény kőbányai család gyermekeként Magyarországon nőtt fel. Számos sportágban jeleskedett.

Az akkori Fradi labdarúgó csapatában csatárként rúgta a bőrt, de a gyorskorcsolyázás is a kedvenc időtöltése volt. A művészet már akkor is vonzotta, hiszen egészen fiatalon a Fényes cirkuszban is fellépett akrobataként. A sport mellett a műszaki egyetemre járt. Az országot okleveles mérnökként, 1945-ben hagyta el.

Az Amerikai Egyesült Államokba, Clevelandbe telepedett le. Később feleségül vette Mary Birget, akivel közös fellépéseket vállaltak, akrobatamutatványukkal. Gyermekük, Tina 1949-ben született. Miután egy magazin borítóján meglátta Steve Reeves fotóját, aki annak idején  eljátszotta Herkules főszerepét, úgy döntött, hogy megpróbálkozik a testépítéssel. Ezt annyira komolyan vette és gondolta, hogy 1955-ben Mr. Universe lett. New York latin negyedében csatlakozott Mae West izomrevűjéhez. Itt találkozott a kor legendás dívájával, Jayne Mansfielddel, akit 1958-ban feleségül vett, és akivel 1964-ig éltek boldog házasságban.

Mickey Hargitay és Jayne Mansfield – Kép: Wikipedia

Mansfield emlékezetes filmjei közül kettőben szerepelt: az 1960-as Herkules szerelmeiben   és az 1963-as  Ígéretek, Ígéretek  című filmben. Mansfield barátját alakította az 1957-es Will  Elrontja Rock Huntert  című vígjátékban. 1959 és 1961 között egy televíziós tornagyakorlatos műsort vezetett. A horror véres gödre, 1965 című olasz horrorfilmben Travis Andersont alakította. Szerepet kapott a Szomjas György 1988-ban bemutatott Mr. Universe című filmjében is. „Mickey Hargitay a negyvenes-ötvenes évek ideálja volt; igazi sportember. Mi még hittünk ezekben az ideálokban, fontosak voltak számunkra a sportteljesítmények. Mickey nem body-builder, hanem komplex sportember, aki pontosan fel tudta mérni az erejét, állandóan kontrollálta magát, és nagy teljesítményekre volt képes. Az identitás szobra, ami ma ritka” – mondta róla egy interjúban Szomjas György.

Utoljára Mariska lánya népszerű sorozata, a Különleges ügyosztály egyik epizódjában jelent meg, egy férfit alakítva, aki egy metró mozgólépcsőn tanúja lesz egy gyilkosság után történteknek. Olivia Benson nyomozó, akit Mariska alakít, később kikérdezi. Amikor 2005-ben átvette az Golden Globe-díjat, Mariska így beszélt: „49 évvel ezelőtt az édesanyám Angliában kapott egy díjat és az apukám ott volt vele. És én annyira szerencsés lány vagyok, mert a papám most itt lehet énvelem, csak azt akarom mondani neked apu, hogy az én hősöm Te vagy. Tanítottál engem az életed példájával, és én annyira szeretlek érte” Neki mondott köszönetet akkor is, amikor a következő évben Emmy-díjat vehetett át. Alig több mint két héttel később Hargitay Miklós meghalt.

Gyakran hazajárt, egyedül is, és gyermekeivel együtt is. Magyar identitását sosem adta fel, sőt büszke volt rá, gyermekei magyar neveket kaptak és megtanultak magyarul is.

Los Angelesben 2006. szeptember 14. – én halálozott el.

Tamás István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük