Goldie Hawn, Hollywood Magyar csillaga

Goldie Hawn Washingtonban született. Édesanyja Laura, magyar származású – egy jó hírű tánciskola, és egy ékszerbolt tulajdonosa is volt -. Édesapja, Edward, mint zenész is dolgozott.

Mindenképpen említésre méltó, hogy az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat legfiatalabb aláírójának egyenes ági leszármazottja. Egy nővére van, Patricia, viszont leendő fiútestvére még a születése előtt meghalt.

Goldie Hawn alig 3 évesen, 1948-ban kezdett el balett táncot tanulni, már gyerekként táncleckéket vett. Színészi karrierjét mindössze 11 évesen kezdte el a Diótörő című nagy sikerű balettben. Már az első fellépéséért profi gázsit kapott, mivel abban az időben fellépésenként 1,50 dollárt kapott, ami ugyancsak jó pénznek számított. Az igazi siker 1961-ben következett be életében, amikor már hivatásos táncosnak kiáltották ki New Yorkban, ahol eljátszhatta a Rómeó és Júliát.

Ezt követően a Montgomery Blair egyetem mellett, színjátszást tanult. Igaz, hogy tanulmányait nem fejezte be, azonban a tánctudása birtokában, egy balettiskolában oktatott, és esténként go-go táncosként lépett fel. Táncos múltjának és sikereinek köszönhetően a világ szex szimbólumává is vált egyben. Már 39-ves volt, amikor szerepelt a Playboy címlapján, óriási bevételhez juttatva ezzel a lapot.

A televízióban, különböző sorozatokban tűnt fel. Ekkor már nem táncolt, ugyan is, táncos karrierjét befejezte. Első filmszerepét 1968- ban kapta meg, és a rákövetkező évben, a Kaktusz virágában nyújtott felejthetetlen alakításáért, kiérdemelten megkapta az Oscar-díjat.

Érdekes, hogy a magyar tv csatornákon még napjainkban is, fel-feltűnik, azonban 2002 óta nem vállalt semmiféle szerepet. Most nyugodt, nyugdíjas éveit éli.  Leginkább szabadidejében az írással foglalkozik. 2005-ben jelent meg A Lotus Grows in the Mud ’Lótusz nő a sárban’ című önéletrajzi könyve.

Nem zárkózik el a napi és az aktuális politikától sem. A Demokrata Párt szimpatizánsai közt jól érzi magát.

Három férje volt. Első férjével, Gus Trikonis rendezővel hét évig élt együtt (1969-1976). Második férjétől, a komikus Bill Hudsontól (1976-1980) két gyermeke van, Oliver és a szintén színész-modell Kate Garry. Az 1983 óta mellette kitartó Kurt Russell-től egy fia született, 1986-ban Wyatt Russell.

Goldie Jeanne Hawn – született:  Washington USA, 1945. november 21, Oscar-díjas amerikai színésznő, rendező és producer.

 

Tamás István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük