Tamás István: Hollywood meghajolt a fél magyar zongorista előtt

 

Adrien Brody nevét szinte azonnal megismerte a világ A ’zongorista’ című filmben nyújtott tökéletes és felejthetetlen alakítása után. A nagy sikerű film remek alkotássá sikeredett.  A film témája szívbemarkolóan minden jó érzésű embert mélyen megérintett. A film nemcsak a közönséget hódította meg, hanem a filmszakma is meghajolt és elismerően írt, szólt a minden idők egyik legjobb mozija előtt.

Adrien Brody, aki magyar gyökerektől származik rendkívül hiteles, és lenyűgöző alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Brody magyar édesanyja, Szilvia Plachy neves is jól ismert, hiszen ő, mint fotóművész vált ismertté Amerikában. Adrien gyerekkorát New Yorkban töltötte és ott is nőtt fel. Alig volt tizenegy éves, de már megfogalmazódott benne, hogy sikeres színész lesz. Terveiben édesanyja segítette és bátorította, és ez által már gyerek létére a színjátszás és a művészetek felé fordult. Az első lépések először az Off-Broadway színházakhoz vezettek. Adrien itt tanult meg játszani, szerepelni.

Steven Soderbergh 1993-ban felkínált neki egy szerepet a ’King of the Hill’ című drámában. A fiatal fiú alakításáról még a keményszívű kritikusok is elismerően nyilatkoztak. Az átütő siker, a világhír, Roman Polanski  A ’zongorista’ című film főszerepének eljátszását követően ugyancsak meglepte a szakmát és a fiatal színészt, aki a sikert rendkívül jól tudta kezelni.

„A nagy sikerű film a második világháborúban játszódik, Brody, Wladyslaw Szpilman zsidó származású zongoristát alakítja, aki üldöztetése miatt bujkál a háború ideje alatt.”

A fiatal színész alakításával, tehetségével lenyűgözte a filmszakmát. A hollywoodi filmcsillagok is elismerően szóltak az ifjú titánról. – Adrien Büszke magyar származására és elmondása szerint az ereiben csörgedező magyar vérnek köszönheti konzervatív, visszafogott, nyugodt életfelfogását. – A tény, hogy európai, pontosabban magyar vagyok, segített abban, hogy ember maradjak egy embertelen világban – nyilatkozta a közelmúltban.

Adrien Brody középiskolába a Queenseni Gimnáziumban járt. Zsebpénzét többek között az off – Broadwayn játszott kisebb alakításokból pótolta, majd nem sokkal később beiratkozott a New York-i film főiskolára, ahol önzetlenül a tanulásnak szentelte minden idejét.Kisebb szerepeket is szívesen vállalt. Ilyen volt a Solo – a tökéletes fegyver, az Angels in the Outfield, a Szerelem utolsó vérig c. film. Egyik lapnak interjújában azt nyilatkozta: szeretem az olyan történeteket, amelyekben az ember szimpatizál a rossz fiúval. Olvasóink közül bizonyára kevesen tudják, hogy a ’A zongorista’ című film óriási kihívás volt a színész számára, mivel Adrien Brody – nak meg kellett tanulnia tökéletesen zongorázni és Chopint játszani. A zongora mellett még kiválóan kellett lengyelül beszélnie is. A legnagyobb feladat azonban mégis az volt a színész számára, hogy hat hét alatt több, mint tizenhárom kilót kellett lefogynia a gettó-jelenetekhez. Ezért az alakításért úgy a szakma, mint közönség együtt ünnepelt a színésszel, amikor elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat.

Adrien Brody New York-ban, 1973. április 14 – én született. Magyar gyökerekkel bíró Oscar-díjas amerikai színész.

Tamás István