Éhségsztrájkot kezdtek a cseh filmesek Oleh Szencov támogatására

(MTI) – Éhségsztrájkot kezdtek kedden a cseh filmesek Oleg Szencov, Oroszországban terrorizmus vádjával bebörtönzött, jelenleg éhségsztrájkot folytató ukrán filmrendező szabadon bocsátása érdekében. Az akciót a cseh rendezők és forgatókönyvírók szövetsége (ARAS) kezdeményezte.

Vít Janecek, az ARAS képviselője szerint az akcióba bekapcsolódók egymást felváltva öt-öt napig fognak éhségsztrájkolni.
„Az éhségsztrájksorozat kezdetét jelképesen időzítettük augusztus 21-re, Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulójára. Reméljük, leszünk annyian, hogy tiltakozó akciónk kitart Szencov ügyének rendezéséig” – nyilatkozott újságíróknak Janecek, aki kedden elsőként lépett éhségsztrájkba. Őt vasárnap újabb cseh filmes, Václav Kadrnka követi.
Oleg Szencov több mint három hónapja éhségsztrájkol, és az Oroszországban fogva tartott összes ukrán aktivista szabadon bocsátását követeli.
„Ukrán kollégánk egészségi állapota egyre rosszabb. Ahogyan a helyzethez orosz részről hozzáállnak, az nagyon jól mutatja az ottani rendszer lényegét, amely képtelen az emberiességi szempontok figyelembe vételére, és csak a hatalmi érdekekre figyel” – vélekedett Janecek.
Oleg Szencovot, aki élesen bírálta az ukrajnai Krím félsziget orosz annektálását, az orosz hatóságok 2014-ben tartóztatták le a régióban, a félsziget megszerzése után. Húsz évi börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádjával, támogatói szerint azonban elítélését politikai okok motiválták.
Az ukrán filmes szabadon bocsátását már korábban több európai politikus és a nemzetközi kulturális élet számos neves képviselője is követelte, Moszkva azonban eddig nem volt hajlandó felülvizsgálni az ügyet.