Debreceni Járásbíróság: évekre fegyházba kell menniük az idősek támadóinak

(MTI) – Társtettesként elkövetett rablásért és lopásért 16 év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság pénteken az elsőrendű vádlottat, míg társa a másodrendű vádlott 13 év fegyházbüntetést kapott – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel.

Dobó Dénes tájékoztatása szerint a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak több alkalommal behatoltak a debreceni Thomas Mann utcai nyugdíjasok házába, ahol erőszakkal értékeik átadására késztették az idős lakókat.
Gulyás Csilla bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte: a vádlottaknak tudomásuk volt arról, hogy az otthonban idősek laknak és felkészültek arra, hogy ellenállásukat akár erőszakkal is meg fogják törni. Ezzel nem pusztán büntetőjogi, hanem ősi erkölcsi szabályt is szegtek, hisz az idősek tisztelete minden kultúrában jelen van. Mint mondta, a súlyos büntetés kiszabását a büntetési tétel, valamint az indokolta, hogy a vádlottak erőszakos többszörös visszaesők, cselekményük módja pedig rendkívül durva és elítélendő.
A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlottak büntetett előéletét, a társtettesi elkövetést, továbbá az erőszakos vagyon elleni és a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlottak az eljárás során részben beismerő vallomást tettek, a kár részben – lefoglalás útján – megtérült, továbbá kiskorú gyermekeik eltartásáról kell gondoskodniuk – jelezte a szóvivő.
Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg az első- és másodrendű vádlott, továbbá védőik a büntetés enyhítéséért, valamint felmentésért fellebbeztek.