A sztárvendég, Szűcs Judith volt Putnokon

A hatodik alkalommal megrendezett „Krumplifesztivál” sztárvendégeként Szűcs Judith előadóművész lépett fel Putnokon a Tompa Mihály Közösségi Ház színháztermében. Az országosan és határainkon túl is jól ismert ” disco királynő” zenei általános iskolába járt, hét évig zongorázott. Majd ezt követően női fodrásznak tanult. A fodrász kórus adta meg számára az alapokat az énekléshez. 1972- ben a „Tavasz’ 67” kórussal, és egyéni, táncdal énekesi kategóriában is megnyerte a Ki mit tud?-ot. Itthon négyszer volt az Év énekesnője. A „Táncolj még”, először arany-, majd platina lemez lett. Számtalan díj, elismerés birtokosa. Pályafutása, karrierje azóta is töretlen. Szűcs Judith mindig tudott váltani, megújulni. Kiváló szerzőkkel dolgozott és dolgozik a mai napig. Összesen 19 nagylemezt készített. Ezek az alkotóművészek jól ismertek magyar könnyűzenei világban: Berkes Gábor, Bogdán Csaba, Delhusa Gjon, Demjén Ferenc, Ihász Gábor, Menyhárt János, Miklós Tibor, Schöck Ottó, Schönthal Henrik, Szikora Róbert, Szűcs Antal Gábor, Várszegi Gábor, Voga János, Závodi Gábor.

Kórus, majd szólókarrier!

– A női fodrász „Tavasz 67” kórussal és egyéniben indultál az 1972 – es Ki mit tud? – on, ahol két díjat is nyertél. Számítottál erre, vagy meglepetésként ért?

– Igen valóban. Én a táncdal kategóriát is megnyertem, így kétszeres volt az öröm. Utána elég nehezen, de mégis elindult a karrierem. Nekem nem volt soha menedzserem és a mai napig nincs. 1977-ben született meg a Delhusa Gion által írt ” Táncolj még” című dalom a METRONOM fesztiválon. Azért 1972 és 1977 között sem unatkoztam.Nagyon sok fesztiválon részt vettem, de jártam Írországban, Kubában, Angliában, és felsorolni is nehéz, hogy mennyi helyre hívtak. Az első nagylemezem 1978-ban született meg, így az idén a jubileumi éveknek az ideje van. Most negyven éves a „Táncolj még” lemez megjelenése. A múlt évben volt a 45 -ik jubileumi évfordulóm, amit az Erkel színházban ünnepeltem meg április 10-én, és nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült.

– A pop és a Disco Királynő titulus kijárt és a ma napig megillet! A szűcs Judith számok még mindig közkedveltek. Ezt, hogyan éled meg?

– Ez egy nagyon nagy öröm számomra, hiszen már három generáció nőtt fel rajtam és bízom benne, hogy a negyedik generáció is megtanulhatja: ” Gyere a disco club elé”, vagy a „Zorbát”, az „Eleonórát” és még sorolhatnám, Hála az istennek nagyon sok slágerrel büszkélkedhetek, amit csak a Retro rádió játszik ugyan, de én ennek is nagyon örülök. Tulajdonképpen nem is nagyon van szükségem reklámokra, mert az emberek kívülről fújják a dalaimat, a legrégebbiektől a legújabbakig, mert van azért új dalom is. Szeretem azt, hogy a saját weboldalamon, új ruhában öltöztetve és újra hangszerelve fent van minden dalom. Az új dalokra azért vagyok büszke, mert nem csak a régi slágereimből élek, hanem vannak olyan dalaim, amik majd egyszer emlékké válnak.

– Nagyon sok előadóművésszel, dalszerzővel, szövegíróval dolgoztál együtt. Milyen érzés az, hogy neves zeneszerzők, szövegírók írtak és írnak neked slágereket?

Igen. Szikora Robi lemeze tetszett nekem nagyon még. Talán mondhatom, hogy a „Táncolj még” című lemezem után a legjobb volt a „Kihajolni veszélyes” album. Annyi minden volt a Robiban, és annyi újdonságot tanított nekem. Persze nagyon örültem amikor Demjén Ferenc is írt nekem dalt, de azon a lemezen Robi volt a legtöbbet író, szerző és mint már említettem, sok új dolgot tanultam tőle, amitől más lett a disco királynő, Szűcs Judith. Nagyon jó dolognak tartom, hogy más előadók is éneklik a slágereimet. Ez nekem egyfajta reklám. Az természetesen kellemetlen, ha együtt lépünk fel, akkor nyilván előttem ne énekeljék el az én slágerem.

– A szocilista rendszerben azon kevés énekesek közé tartoztál, akiket szívesen hívtak nyugatra is. Mennyire volt nehéz kijutni NSZK – ba, az USA tagállamaiban?

Igen nehéz volt egy, egy fellépést összehozni mert mindig várni kellett a piros útlevélre két hetet. Örömmel tölt el, hogy két lemezem annak idején megjelent a volt NSZK – és NDK – ban is, ezek kislemezek voltak. A mai napig én vagyok a saját menedzserem. Ezt nem is tudnám már másra bízni. Nehezen viselném, hogy megmondja valaki. – most ide mégy, most oda mégy! – Nem megyek én sehova, csak oda ahová én akarok, „mondja nevetve”!

– Szécsi Pál egy ünnepelt sztár volt. Volt közös fellépésetek is, lett ebből szerelmi kapcsolat?

– Szécsi Pállal közös turnénkon szövődött egy rövid kapcsolat . Duetteztünk adagiót énekeltük én kísértem zongorán.

– Felnőtt lányod van. Vele milyen a kapcsolatod?

– Lányom a barátnőm. Nekem ő mindig a kislányom Timike marad. Bármire megkérhetem mindenben segít, ahogy én is neki.

– Várhatunk – e új dalokat tőled a közeljövőben?

– Igen. Szeretném feldolgozni az Űrdiscot, a Nem akarok hazugságban élni, a Szex ideált, és még mondhatnám, sorolhatnám, hiszen harminc dal közül válogatom ki azt a párat, amit szeretnék feldolgozni. A Közeleg az új évet, újra felvettünk, Menyhárt János Miklós Tibor szerzeményét. Olyan mintha egy új dalom lenne újraénekelve, új hangszerelésben. Kiadni nem szeretnék semmilyen lemezt, csak felrakni a közösségoldalakra, ahol majd meglehet őket hallgatni.

Boldog vagyok, harmóniában élek önmagammal. Puszi mindenkinek és köszönöm az interjút, – mondta búcsúzóul mosolyogva…

Tamás István