A fényképezés szerelmese, Tulok András fotóművész

Lantos Piroska – Tulok András fotó

Tulok András fotóművész 1950. november 29-én született Budapesten. Tanult szakmája a fényképezés, – édesapja és fia is végzett fényképész – családi hagyomány. 14-éves kora óta a munkája a hobbija. Iskolái elvégzése után az MTI-FOTO-hoz, –  MTI Illusztrációs rovat reklámfényképésze, fotóművész – került fényképésznek. Húsz évet töltött, anyavállalatnál, mint alkalmazott fotográfus.

1985 óta tagja a Művészeti Alapnak. 1986 óta szabadúszóként dolgozik. Budaörsi lakása a műterme is.

Az első fotópályázatot 1968-ban, ipari tanulóként  nyerte. Magyarországon szinte mindenhol volt, kedvenc témája Budapest maradt.

1968. ArcanumA reklámszövetség pályázatairól, kétszer hozta el az első díjat, és többször ért el helyezést.  Közös bemutatkozáson többször szerepelt.

Önálló kiállítása, 1993-ban a Gazdagréti Fotógalériában „3. dimenzión”-képanyag bemutatásával volt.1994.-ben a tárlatot még sikerült tovább vinni és bemutatni: BP. Agro Hotel és a Kispesti Vigadó Galériájába.

1993. ArcanumTevékenységi körei: alkalmazott és autonóm fotográfia, analóg vagy digitális technikával.

Az MTI-FOTO volt a munkahelye 1968-1986-ig, majd szabadúszó lett. Első fényképezőgépe ZENIT volt. A digitális technika új utakra terelte, így fiatalok mellett nyomdai előkészítést véfzett.  Régen a laborban is módosította a képet. ,,Fricska a diginek,, első próbálkozása,  „Az a rohadt múlt” című sorozata. – A képen Pataki Ági.

,,Kőltözéskor szétválogattam az anyagomat (nega,dia) és dobozoltam.Amit jónak tartottam a padlásra az arhiv maradékát a pincébe szándékoztam vinni.Na ez megfordult. Eltelt pár év és pakolok lent ,kezembe kerül az anyag engem meg a guta ütöget.Pár napig nézegettem és próba scant csináltam.Itt előjött az anyag szépsége! Azóta már hordom le a negákat és idő és pára végzi az utómunkát nem a PS:),, – Tulok András tollából.

Cameraobscurával készített multiexpós fotók is azért készültek hogy nagyítható nyersanyag maradjon. Analóg anyagra próbál elérni PS. hatást.Pályázatokon való szereplései segítettek laboránsból reklámfotósnak. ,,Faterphoto –  modellek 80-as évek,, című albuma  megtalálható az Indafotón. A manökenek szinte mindegyikét fotózta. Különböző újságokban, kártyanaptárakon, és egyéb kiadványokban  rendszeresen jelentek meg fotói.

Több mint 30-éve foglalkoztatja az impresszionizmus átültetése fotóra. Fotó: faterphoto – indafoto.hu

Arcanum fotó

Díjazott kép – Forrás: Arcanum

1985. Arcanum, Lantos Piroska – Tulok András fotó

Forrás: Tulok András fotóművész
Szerkesztő:Tamás István Reggel8.hu