Mit együnk és mit ne együnk: újévi babonás ételek

A régi magyar hagyományok szerint újév első napján nem árt odafigyelnünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk.  Amennyiben nem megfelelő fogások kerülnek az asztalra, akkor nemcsak a szerencse, hanem az egészség és a bőség is nagy ívben elkerülhet bennünket az újévben.

 A szilveszteri babonák szerint az egész évünkre kihatással lehet az év első napja. Ha sikeres év elé szeretnénk nézni, akkor nem csupán a tetteinkre kell ügyelni január 1-jén, hanem kerülni kell azokat az ételeket is, amelyek balszerencsét eredményezhetnek.
„Olyan lesz az egész év, amilyen az újév”
Jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk az év első napján, ugyanis jó eséllyel gyakran fogjuk azt tenni az év hátralévő részében is. A hagyományok szerint kerülendő minden olyan házi munka, amellyel elűzhetjük a szerencsénket. Tilos mosni, teregetni, sepregetni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét), de a varrás is végzetes hatással lehet a babonák szerint (bevarrják a tyúk fenekét, azaz elapad a gazdagság).
Ha tehát nem szeretnék az egész évet főzéssel tölteni, akkor célszerű az újévi menüt még az óévben elkészíteni. A fogások elkészítése során ügyeljünk rá, hogy mely ételeket tilos fogyasztani az újév első napján.

Mit nem ehetünk újévkor?

Baromfi
Általánosságban elfogadott nézet, hogy újév napján tilos baromfit fogyasztani. A csirke ugyanis egész napját azzal tölti, hogy a baromfiudvaron áll és mindent szétszed a körmeivel. A pulykával egyetemben mindkét szárnyas szétkaparja (hátrakaparja) a szerencsénket, amely egész évben mellőzni fog minket.
Ráadásul a pulyka haragot is terjeszt, így bosszúságot, mérgelődést és összezördülést hozhat az egész családra.
Hal
A hal evését illetően megoszlanak a hagyományok. Egyes babonák szerint tilos halat enni újévkor, ugyanis az elúszik a szerencsénkkel. A nyálkás, nehezen megfogható test pedig azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton folyvást ki fog csúszni a kezeink közül.
Mások szerint azonban az újév első napján is lehet halat fogyasztani, csak a farkánál kell kezdeni, nehogy elússzon a szerencsénkkel. Ráadásul e szerint a hagyomány szerint a sok pikkely gazdagságot eredményez.

Szilveszterkor együnk baromfit és halat

Más a helyzet azonban szilveszter napján. Az év utolsó estéjén annyi baromfit és halat ehetünk, amennyi csak belénk fér. A hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne faljunk fel mindent, hagyjunk valamennyi ételt a hűtőben, mert akkor az újévben sem fogunk hiányt szenvedni.
Éjfél előtt baromfi éjfél után sertés virsli
Azt mindenki tudja, hogy virslit kell enni éjfélkor, de az okát már annál kevesebben ismerik. Lehet, hogy egyszerűen csak az az oka, hogy gyorsan elkészül és csillapítja az éhséget, nem kell mással szöszmötölni. Viszont arra figyeljünk oda, hogyha éjfél előtt ennénk virslit, akkor az baromfiból készüljön, ha éjfél után, akkor pedig sertésből.
Miért iszunk pezsgő Szilveszter éjjelén? 
Szilveszter éjfélkor mindenki pezsgővel koccint. De miért is? A pezsgőhöz a luxus érzete kapcsolódik, mindig csak jeles alkalmakkor fogyasztjuk, ezért – a népszokás szerint -, ha pezsgőt iszunk, gazdag, fényűző évünk lesz.
Szerelmi babona:
Szerelmi babona is kötődik a szilveszterhez. Ha a szerelmesek távol vannak egymástól az év utolsó napján, pezsgőt kell a földre önteniük, és jövő évben is együtt lesznek. Ha pedig együtt töltik a szilvesztert, akkor mézzel kell bekenniük az ajkukat és úgy csókot váltaniuk – édes lesz akkor a szerelmük.