Kiskorú rablókkal szemben emeltek vádat a fővárosban

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három tizenéves fiatallal szemben, akik tavaly augusztusban a X. kerületben megpróbáltak kirabolni egy másik fiút – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A vádirat szerint az elkövetéskor 13, 15 és 16 éves fiúk 2023. augusztus 22-én délután figyeltek fel a 18 éves sértettre az utcán. Körbeállták és szidalmazni kezdték, majd felszólították, hogy adja át nekik a mobiltelefonját és egyéb értékeit, különben megverik. A 13 éves támadó megrúgta és meglökte a sértettet, aki ellenállt, ezért a 15 éves vádlott is többször megütötte őt.
A támadást látva egy kutyát sétáltató nő a sértett segítségére kelt. A 15 éves fiatal azonban újra rátámadt a sértettre, ütötte és lökdöste a nála pár évvel idősebb fiút, aki védte magát, így kölcsönös dulakodás alakult ki közöttük, majd végül mindketten a földre kerültek. Mindeközben a 16 éves támadó is többször megütötte a sértettet – ismertette a főügyészség.
A támadásnak két másik szemtanú vetett véget, akik elzavarták a vádlottakat, akik így végül értékek megszerzése nélkül távoztak a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében könnyebb, horzsolásos, illetve zúzódásos jellegű sérüléseket szenvedett.
A főügyészség tájékoztatása szerint a kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy az akkor 13 éves vádlott beszámítható, és rendelkezik a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel.
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a három fiatalt csoportosan elkövetett rablás bűntettének kísérletével vádolja, és velük szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozza a vádiratban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük