Amiért a harang szól

Kerékpáros zarándoklat Nándorfehérvár emlékére

A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.

„Érettségi ülnök voltam 2007-ben. Szégyenkezve feszengtem a helyemen, amikor azzal szembesültem, hogy az egyik diák Mátyás királyról még csak címszavakat sem képes elmondani. Akkoriban keresett meg Janek György atlétaedző barátom azzal az ötlettel, hogy nekünk, sportolóknak is kellene tennünk valamit Mátyás király emlékének megőrzéséért. A tizenegy évvel ezelőtti kínos pillanat arra indított, hogy csatlakozzak hozzá, és a tervezett eseményt terjesszük ki a Hunyadi család és a déli harangszó tiszteletére, emlékének megőrzésére” – meséli Foltán László kenus olimpiai bajnok, hogy honnan is ered az immár egész napos Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 elnevezésű rendezvény gondolata.

Tíz esztendeje még komoly politikai ellenszélben kezdtek hozzá a szervezéshez. „Néhai Schulek Ágoston, a korábbi kiváló atléta, a TF rektorhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja rengeteget segített nekünk, amiért a mai napig hálásak vagyunk, az esemény egyik igen fontos eleme, a kerékpáros zarándoklat éppen ezért is viseli az ő nevét” – fűzi hozzá Foltán László.

Rohanó világunkban a hasonló rendezvényeket sajnos hajlamosak vagyunk egy-egy ráérős megszállott fura hóbortjaként aposztrofálni. Ne tegyük, Foltán László és Janek György ugyanis fontos missziót teljesít a rendezvénnyel.

A tudatlan érettségizők mellett az is jellemzi értékválsággal küszködő korunkat, hogy a két- és háromkerekű járgányoktól a passzív dohányosokig mindenkinek és mindennek van világ- vagy emléknapja, de – kapaszkodjanak meg – Hunyadi János 562 évvel ezelőtt aratott dicsőséges győzelmének csak 2011 óta, Foltán Lászlóék akadályt nem ismerő munkájának köszönhetően. Az Országgyűlés ugyanis akkor, hét éve szavazta meg, hogy július 22-t nyilvánítsák a világraszóló nándorfehérvári diadal emléknapjává.

Idén vasárnap immár tizedik alkalommal tartják meg az egész napos eseményt. A Hősök terén a két Hunyadi szobránál ezen a napon kiállítják két féltett nemzeti ereklyénket, Hunyadi Mátyás halotti pajzsának és kálváriájának, azaz házi oltárának hiteles másolatát – előbbi eredeti darabja a párizsi Invalidusok háza birtokában van, utóbbié az esztergomi székesegyház legféltettebb kincse.

A kulturális programok, az ünnepi beszédek és a koszorúzás után délben útnak indul a kerékpáros zarándoklat. A Hősök tere–Budakalász–Szentendre–Leányfalu–Tahitótfalu–Dunabogdány–Visegrád–Pilisszentlászló–Szentendre-Budakalász–Hősök tere útvonalon vasárnap senki se lepődjön meg azon, hogy a kerékpárosokat kísérő teherautón folyamatosan zúg a harang – személyesen Foltán László kenus olim­piai bajnokunk kongatja majd.

A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.

magyaridok.hu