„Séta a szoptatásért”

Szoptatás Világhetét 1992 óta ünnepeljük, amely az egyik leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz a szoptatási kezdeményezések népszerűsítésére.

A Szoptatás Világhetének teljes körű szervezését a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) végzi, ahol kiválasztják az adott év témáját és jelmondatát. Az általuk készített tájékoztató anyagok segítenek a Szoptatás Világhetének országos vagy helyi szintű megünneplésében.

Az idei év mottója: Szoptatás- Az élet forrása

A szoptatás minden kisbaba számára egyenlő esélyeket teremt, nagymértékben hozzájárul a gyermekek és a nők egészségéhez, növeli a túlélés esélyét. Ezzel szemben szoptatás hiánya az egészségügyi rendszerekre és a teljes társadalomra rövid és hosszú távon is jelentős költségeket ró.

Az anyatej természetes, megújuló táplálék, amelynek előállítása, csomagolása és szállítása nem jár környezetszennyezéssel, és nem képez hulladékot. Ezzel szemben a tápszergyártás jelentős negatív környezeti hatásokkal jár. A szoptatás biztosítása, fenntartása komoly tényező a Föld és az emberiség jóllétének megőrzésében!

A Szoptatásért Magyar Egyesület több mint húsz éves múltra tekinthet vissza a szoptatás támogatásában, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő, tájékoztató, oktató munkában. A szoptatás támogatása elismerten a legköltséghatékonyabb primer prevenciós tevékenységek egyike. Fő célunk, hogy elősegítsük a csecsemők hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatását, mint a legegészségesebb csecsemőtáplálási módot és a szoptatás folytatását hozzátáplálás mellett, legalább két éves korig vagy azon túl, ameddig a kisgyermek és az anya igényli.

A Szoptatás Világhete alkalmából a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország együtt szervezi meg immár hagyományosan a „Séta a szoptatásért” elnevezésű rendezvényét, amelyre minden érdeklődő szülőt, családot szeretettel várnak!

Időpont: 2018.08.04. 16 óra

Helyszín: Budapest Városliget

Találkozó: a Széchenyi fürdő földalatti megállónál lesz 15.45-16:00 óra között.

Innen sétálunk majd a Városliget másik oldalára a Vajdahunyad vára mellett, a Nagyrét irányába. A bal oldalon, a fák alatt terítjük le pikniktakaróinkat, ahol minden adott egy kellemes, családi délután eltöltésére.

Program

  • 16.00-16.30 Séta
  • 16.30 Rövid megnyitó az Szoptatás Világhete témájához kapcsolódóan
  • 16.45 Kanga-tréning interaktív bemutató
  • 17.00-18.00 “Pokrócos beszélgetés” LLL és IBCLC szoptatási tanácsadókkal
  • Az egy év feletti szoptatás jótékony hatásairól Schneiderné Diószegi Eszter LLL tanácsadó
  • Felkészülés a szoptatásra, az első napok Orsovai Szilvi LLL tanácsadó
  • Szoptatással kapcsolatos tények és tévhitek Dr. Hegyi Eszter IBCLC tanácsadó
  • Szoptatás császármetszés után Werner Katalin IBCLC tanácsadó
  • 18.00 után Tombola eredményhirdetés

Forrás: Napidoktor.hu