Ők, akik nem szeretnének óvszert!

Publicisztika: Filep Dávid tollából

Védekezési formák

Mivel a liberális haladó gondolkodók olyan komoly filozófiai témákkal vannak elfoglalva, mint a társadalmi nemek tanulmányozásának fontossága, a pubertásblokkoló tabletták létjogosultsága vagy a nyelvtani szabályok (avagy hogyan szólítsuk azt, akinek kukija van, de nem érzi, hogy az van a lába között?) sokáig úgy éreztem nagy gondban vagyok.

Hiszen nehéz ezekhez a témákhoz hozzászólni. Még nehezebb úgy, hogy az ember polkorrekt, szerethető, cuki és aktív felhasználó maradjon a Facebookon. Így inkább ejtettem a dolgot és lealacsonyodtam a konzervatív fertő eretnek, statisztikai adatokkal teli katlanáig. Ahol a következőket találtam:

Jelenleg körülbelül 7.6 milliárd ember él a földön. Ebből 4.4 milliárd Ázsiában 1.2 milliárd pedig Afrikában. Ázsiában az átlagéletkor 30 év. Afrikában az átlagéletkor 19 év, és emellett a világ 10 legfiatalabb átlagéletkorú országa Afrikában van.

Ha a mutatók a közeljövőben nem változnak, 2100-ra Afrika népessége megegyezik Ázsiáéval. Ennek értelmében, Ázsiában 7 míg Afrikában 6 milliárd ember él majd. 

Európa eközben a maga 41 éves átlagéletkorával várhatóan az 1 milliárd főt sem éri majd el, ami azért is szomorú, mert jelenleg is csak egy jó szívvel 700 milliós lélekszámmal bír.

Európában az óvszerhasználat és a fogamzásgátlás egyaránt elterjedt. Ezzel szemben Afrikában az ott élők egyik lehetőséggel sem kívánnak élni. S bár próbáltam erre indoklást keresni a helyzet az, hogy nem sikerült. A legutóbbi felmérés óta eltelt több, mint 10 év és még mindig csak annyit tudunk, hogy az ott élők nem szeretnének gumit. 

ouganda-preservatif-m

Közben olvasom, hogy míg az eddig befogadó országok éppen próbálják valahogy megemészteni azt a sz*rt, amit a tányérjukba lapátoltak, Spanyolország szeretettel várja az Afrikából érkező bevándorlókat. S felmerül bennem a kérdés, hogy na ugyan ők mit tudnak, amit mi nem? 

De aztán meg azt olvasom, hogy másodjára már a spanyolok sem engedik kikötni az Aquarius, menekülteket szállító hajót. (Tudniillik elsőre ők voltak azok akik, miután Olaszország és Málta elutasította a hajó kikötési szándékát, meginvitálták azt magukhoz.)

Mindezek alapján az egyszerű halandó konzervatív ember, akinek tudása nem ér fel a haladókéhoz, joggal gondolhatná, hogy káosz van és Európa nem tudja mit akar. Elsőre én is így gondoltam. De aztán rájöttem, hogy a haladók, még ha határozatlanok is, ennyire céltalanok biztosan nem lehetnek. Aztán eszembe jutott a franciák miniszterelnökének Emmanuel Macron-nak egy nem is olyan régen publikált fotója és egyszerre megvilágosodtam.

TELEMMGLPICT000167332268-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqiMxc5qUdCFqatIlsqmFP09cKjzsaxSBn_8C_HCaFkuw

 

Európa pontosan tudja mit akar. S azt egészen biztosan szárazon. Egyedül azt vitatják még, hogy gumival vagy gumi nélkül?