A magyar származású színésznő kétszer is bevette Hallywood várát

Debra Winger neve nem ismeretlen a magyar mozirajongók számára sem. Az Árnyékország című filmben nyújtott felejthetetlen alakításáért Oscar-díjra jelölték. Jól ismerhetjük még a  Becéző szavakból, a Veszélyes nő, valamint a Fekete özvegy című nagy sikerű filmekből. Debra ereiben magyar vér csörgedezik. Egy magyar-amerikai családban született 1955-ben az Ohio állambeli Cleveland Heightsban.Gyerek és kamaszkoráról nem találtunk a médiákban semmi említésre méltót azon kívül, hogy lázadó tiniként, egy hátizsákba pakol, majd Izralebe költözik. Nemsokára rá belép a hadseregbe. A katonásdi mindössze párévet vesz el fiatal éveiből, és a megunt háborús kalandok után visszatér az államokba. Nem sokáig élvezheti a felhőtlen szabadságot, mivel egy súlyos autóbaleset következményekén kómába esik. Felépülése évekbe telik, és sajnálatos módon az egyik szemére meg is vakul.

Súlyos balesete ellenére megfogalmazódik benne, hogy színésznő lesz, és ezzel valóra váltja kamaszkori álmát. Követve a színész elődei példáját maga is, először a reklámfilmekkel igyekszik ismerté válni és tért hódítani. Szerencséjére a tévésorozatok meghozzák számára az előbbre jutás lehetőségét. A városi cowboy című filmben már komoly főszerepet kap, A Becéző szavakban, Shirley MacLaine lányaként nyújt csodálatos és felejthetetlen alakítást. A sors furcsa fintora, hogy az első Oscar – díj jelölést mégsem ezért a filmjéért, hanem a Garni-zónában nyújtott nagy sikerű alakításáért kapja.

Alig töltött el pár évet Hollywoodban, amikor közlik vele, hogy nincs szükség rá a filmgyárban. Egy számára furcsa szerepre hívják meg az E.T.-ben. A filmben a jellegzetes orgánuma miatt a földön kívüli lény szerepét osszák rá, és mindezt a hangja miatt. Debra nem esik kétségbe, és tudomásul veszi a filmipar üzenetét, majd évekre visszavonul. Férjhez megy, két gyermek édesanyjaként az amerikai háziasszonyok mindennapjait éli. 1986-ban igent mond egy reklámfilmbeli szereplésre, amit újabb és újabb felkérés követ. A Fekete özvegy című film már csak hab a tortán, hiszen ekkor már a sikert Debrától elvitatni nem lehet. Hollywood „királyai, hercegei” kénytelenek azzal a ténnyel azonosulni, hogy a magyar származású színésznő tehetsége, képessége nemcsak figyelemre méltó, hanem egyenesen világraszóló.

Mary Debra Winger Clevelandban született 1955. május 16-án Robert Winger húsipari munkás és Ruth Winger irodavezető gyermekeként.  Egyetemi tanulmányait a Kaliforniai Állami Egyetem szociológia szakán végezte el Northridge-ben. 1960-ban költözött családjával Kaliforniába. Mindössze hat évig (1995-2001) között nem szerepelt filmekben. 2001-ben visszatért a színészmesterséghez, ahol beírta nevét a Hollywoodi csillagok könyvébe…

Tamás István