E. Szabó Margit textilművész kiállítása a Pesti Vigadó Galériájában

MTI) – E. Szabó Margit textilművész legújabb munkái is láthatók lesznek azon a kiállításon, amely Égrenézők címmel csütörtökön nyílik a Pesti Vigadó Galériájában.

E. Szabó Margit a Magyar Iparművészeti Főiskola szövött anyag, szőnyegszövő és gobelin szakán 1969-ben szerzett diplomát. Mesterei Rákosy Zoltán és Eigel István voltak.
A diploma után sikeres szőnyegtervezőként tevékenykedve megújította a szőnyegről kialakult szemléletet: különféle kultúrák átírt motívumrendszereit felhasználva hozta létre szövött, gyapjú alapú munkáit – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia honlapján.
Feledy Balázs művészeti író szerint az utóbbi évtizedben a papíralapú művek kerültek munkássága fókuszába. Míves kivitelezés eredményeként tollal, csőtollal rajzolva, festve születnek meg papírra, jacquard papírra – jellemzően arany, bronz árnyalatú – síkgrafikái, térgrafikái, hengergrafikái.
Új művei kontinuitást jeleznek. Kiállítása egységet teremt textil és papír, szövés és rajzolás között, a korábbi és újabb művek sajátos installációs szerkezetbe rendeződnek – mutat rá Feledy Balázs a tárlat ajánlójában.
A textilművész különleges fali és padlószőnyegei a Magyar Állami Operaházban, a Parlamentben és több bank épületében is megtalálhatók. A tárlat október 14-ig tekinthető meg.

E. Szabó Margit, Ferenczy Noémi-díjas textilművész 1969-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán szövött anyag, szőnyegszövő és gobelin szakon. Textilmunkái mellett folyamatosan alkot más képzőművészeti technikák bevonásával. Számos művében a kollázst mint vegyes technikát alkalmazza, vagy virtuóz hengergrafikákat készít, amelyek inspirációs forrását a műtermében sorba állított, felcsavart szőnyegek látványa adta. Egyik legismertebb nagy sikerű kiállítás sorozta a „Szín-arany, Szín-ezüst, Szín-bronz” címmel megrendezett tárlatok voltak, amelyek technikai sokszínűségük révén a művész életörömet igenlő, szabad kísérletező kedvvel „felvértezett”, izgalmas fantáziavilágát tárták a szemlélő elé. Művei szimbólumokban gazdag, árnyalt jelentéshordozók, amelyek a Nap, a Hold és a Föld jelképvilágát megidézve a világmindenség színeinek és formáinak örök birtoklói.

Forrás: Győri Szalon.hu