Nem mindegy, hogy mivel vesszük be a gyógyszert

Milliók fogyasztanak rendszeresen étrend kiegészítőket és gyógyszereket. Ám nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit mivel párosítunk, sőt, még arra is, hogy milyen folyadékkal nyeljük le őket.

A hertfordshire-i egyetem kutatói éppen a múlt héten figyelmeztettek arra, hogy bizonyos természetes gyógytermékek, ha gyógyszerekkel keverjük őket, fokozhatják a vérzés veszélyét, növelhetik a vércukorszintet vagy csak egyszerűen megszüntetik a gyógyszer hatékonyságát – írja a Daily Mail-ben dr. Sarah Brewer háziorvos és táplálkozási tanácsadó.

Hasonló negatív hatásokkal kell számolnak akkor is, hogy bizonyos gyógyszereket és étrendkiegészítőket a nem megfelelő folyadékkal vesszük be, vagy ha „ellenjavalt” ételt eszünk mellette. Persze vannak olyanok is, amelyek együttesen fokozzák az egészségvédő hatást, de nem árt kikérni szakember véleményét.

Például, ha valaki cukorbeteg, tudnia kell, hogy az általa szedett étrend kiegészítő nem befolyásolja-e glükóz-háztartását. Ugyanígy ellenőrzünk kell, hogy étrend kiegészítőnknek nincs-e valamilyen káros interaktív hatásuk vérhígító, vagy vérnyomás-csökkentő gyógyszerrel együtt.

Különösen veszélyes lehet, ha nyugtatókkal, antidepresszánsokkal, szívpanaszokra, vagy epilepsziára szedett gyógyszerekkel párosulnak.

Milyen interakciók következhetnek be egy rossz kombináció esetén? Károsíthatják sejtjeinket, rongálhatják a májunkat, vagy az étrend kiegészítők által a gyógyszer olyan gyorsan kiürül a szervezetünkből a májon, vesén, beleken keresztül, hogy azzal gyakorlatilag hatástalanítja.

Vannak azonban kifejezetten hasznos párosítások.

Például a gingko biloba kiválóan ellensúlyozza az SSRI-antidepresszánsok okozta szexuális zavarokat, mint a libidó csökkenését, a merevedési diszfunkciót, vagy az orgazmus-képtelenséget.

A C –vitamin erősítheti a fájdalomcsillapítók – paracetamol, aszpirin – hatékonyságát, gyulladásgátló tulajdonsága által, egyben védi a májat és a vesét e gyógyszerek rongáló hatásától. A vérnyomás-szabályozó gyógyszerek mellé tanácsos cinket szedni, mert e pirulák mellékhatása éppen ennek az ásványnak a kivonása a szervezetből.

Az étrend kiegészítőket a legjobb vízzel vagy narancslével bevenni. Ez utóbbival azért, mert C-vitamin gazdagsága segíti az emésztést és a vas beépülését a szervezetbe. Ugyanakkor ellen javalt bevételük meleg teával vagy kávéval. Hőmérsékletük elpusztíthatja a probiotikumok mikroorganizmusait, vagyis a „jó baktériumokat, és ezáltal szedésüket feleslegessé teszik. Érdekes módon a grapefruit „kísérő” sem ajánlatos sem  , vagy gyógyszer esetében, mert ugyanúgy káros mértékig felfokozza a hatásukat, mintha alkohollal vennénk be őket – tanácsolja dr. Sarah Brewer

Forrás: Szeretlek Magyarország.hu