A férfi kézilabda-válogatott kijutott a vb-re, a női pedig az Eb-re

(MTI) – A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra, a női csapat pedig a decemberi, dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságra, miután az európai szövetség (EHF) pénteken törölte a két selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit a koronavírus-járvány miatt.

A férfi válogatott egy oda-visszavágós párharc során Bosznia-Hercegovinával találkozott volna, míg a magyar női csapat Montenegró ellen kétszer, Litvánia és Olaszország ellen egy-egy alkalommal lépett volna pályára.
Az EHF mindkét szakág esetében a legutóbbi Európa-bajnokság végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál. Ezek alapján a férfiaknál Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott ki az észak-afrikai tornára. Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Dánia és a házigazdák válogatottja már eddig is biztos résztvevőnek számított.
A nőknél Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, Magyarország, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország csatlakozott a házigazda Norvégia és Dánia csapatához. Az Európa-bajnokság sorsolását június 18-án Bécsben tartják.
A női olimpiai selejtezőtornák – amelyek egyikén, győri helyszínnel a magyarok is érdekeltek – új időpontjait egyelőre nem határozták meg, csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor. A végső döntést a nemzetközi szövetség (IHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja majd ki.
Némileg módosul a 2022-es férfi Európa-bajnokság selejtezőinek menetrendje is, ezen azonban a magyarok nem érintettek, mivel a szlovákokkal együtt rendezői lesznek a tornának.
Horváth Gabriella, a magyar szövetség főtitkára, az EHF végrehajtó bizottságának tagja a Kossuth Rádiónak elmondta, komoly előkészületek, koordinációs egyeztetések előzték meg a határozatokat, a tagok csaknem ötszáz oldalt kaptak az elmúlt napokban, ezek is elősegítették a döntések meghozatalát.
A válogatottak selejtezői kapcsán leszögezte, egyáltalán nincs rá lehetőség, hogy ezeket a mérkőzéseket át lehessen vinni a következő szezonra, a nemzeti versenynaptárak telítettsége miatt ezt esélytelennek látta az EHF.
„Ez nyilván nagyon rosszul érinti a nemzeti szövetségeket, hiszen nagyon kevés esélyük van, hogy szerepeltessék a csapataikat, és megmutassák azokat a közönségnek” – ismerte el.
A férfi Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának törléséről elmondta, mára teljesen bizonyossá vált, hogy ezeket a meccseket a nyár folyamán nem lehet megrendezni, a meglévő nemzetközi versenynaptárba pedig szinte lehetetlen beilleszteni még több mérkőzést. Mint rávilágított, több országban is a létszámbővítés mellett döntöttek a szövetségek a bajnokságok félbeszakítása és törlése után, vagyis ezeken a helyeken az eddigieknél több meccset kell majd rendezni a következő idényben.
„Tudjuk, hogy olyan döntéseket is hozni kellett, amelyeknek vannak vesztesei. A Szeged sajnos vesztese lett a koronavírusos helyzetnek, amit természetesen magyarként borzasztóan sajnálok, és biztosan így van vele az egész szövetségünk. Nagyon megérdemelték volna, hogy játszhassanak a negyeddöntőben, de a mostani helyzetben sajnos ez nem lehetséges” – ismerte el Horváth Gabriella.