Könyvajánló: George Gabori „Amikor ​elszabadult a gonosz”!

Putnoktól – Budapestig

Gábor ​György könyve először angol nyelven látott napvilágot Torontóban és akkora sikert aratott, hogy Kanada számtalan közkönyvtárának mindegyikében megtalálható, rendesen nem a polcon, hanem a várakozási listán. Magyar dolgok iránt Kanada angol polgárainak érdeklődése csekélynek mondható, de Gábori sikere ennek ellenére könnyen magyarázható.
Kevesen élnek, akik a német nácik és a szovjet kommunisták ellen egyformán kiálltak és mindkét sötét hatalom kínzókamráit és haláltáborait, Dachaut és Recsket megjárták. Gábori önéletrajzi írásának fő érdekessége nem a Majestic szálló, illetve az Andrássy út 60 borzalmainak leírása, hanem szerzőjének jelleme. Gábori magától értetődőnek találta, hogy kamaszkorában náci tankokat röpítsen a levegőbe és kínzóinak mindig a szemébe mondta, mit gondol róluk, a teljes igazságot. A század borzalmait éppen ezért úgy élte végig, mint egy pikareszk regényhős a múltban. Alighanem ez a könnyedség és természetesség az oka a könyv kanadai maradandó sikerének.
Várható magyar sikerének még több indoka lehet. Elsősorban, hogy izgalmas olvasmány, vakmerő ember szerény vallomása és vonzó történelmi dokumentum, a történelmi dokumentumok nagyképűsége nélkül.

Faludy György

Tamás István: Grosz György, azaz Gábori György,Putnokon született 1924 december 25 -én. Elhunyt 1997 decemberében Torontóban. Magyar közíró, szociáldemokrata politikus volt. Felmenői a zsidóüldözések elől a 19. században vándoroltak be Magyarországra. Dédszülei telepedtek meg Gábori szülővárosában, Putnokon, dédapja borkereskedő volt, és harcolt az 1848 – 1849 -es szabadságharcban.

„Amikor elszabadult a gonosz” c. könyve izgalmas, olvasmány és tanulság az utókor számára. Egy olyan ember írta, aki harcolt a nácizmus és a kommunizmus ellen egyaránt.

Érdekes és tanulságos, de egyben sajnálatos életútja nyomon követhető: Gábori György – Wikipédia