Már 323 busánál tart a profi horgász, Tamási Andrea

                                                                                        

Szédületes teljesítmény: már 323 busánál tart Tamási Andrea Kiskörén – fotókkal

Tamási Andrea hölgy létére mára az ország egyik legeredményesebb busahorgászává vált, pedig még csak két éve kóstolt bele a műfajba.

Igazi sikereket a stílussal való kezdeti ismerkedést követően a tavalyi évtől kezdődően ért el feeder bottal. Augusztus végén 43 órás horgászata alatt 65 darab busát fogott Kiskörénél, majd a szeptember 10-i hétvégén visszatérve újabb 35 darabot zsákmányolt.

Tamási Andrea azóta is, ha teheti, a busákat veszi üldözőbe. Már korai időpontban, májusban Kiskörén volt a vízparton. „A hallépcső webkamerját szoktam nézni itthonról, és láttam, hogy mennek fel a busák, volt egy napom, és úgy voltam vele, ki kell próbálni, és fogtam is 7 darabot az év első horgászatán” – mondta a Pecaverzumnak.

És innen már nem is volt megállás, igyekezett szabadidejéből minél többet kedvelt hobbijának szentelni. „Korábban a Pilismaróti-öbölbe jártam, de mostanában már mindig Kiskörére, az közelebb is van, »csak« 150 kilométer. Kisköre aranybánya, ott nem lehet nullázni” – indokolta, miért szerette meg annyira a Tisza vízlépcsőhöz közeli vízterületét.

 

Pontosan dokumentálja is fogási eredményeit, 2022-ben összesen 171 darabot ejtett el 610 kilogramm mennyiségben.

Az idei éve még ennél is jobbnak ígérkezik, mert már most 152 darabnál tart. Az elmúlt egy év alatt pedig már – írd és mondd – több mint egy tonna busát szedett ki a Tiszából, összesen 323 darabot.

Az elmúlt két alkalommal két egymást követően hétvégén ült ki a partra, először csütörtöktől vasárnapig sikerült szákba terelni 91 busát, de 2 kiugrott a haltartóból, így 89 darabbal térhetett haza. Majd másodjára 9 óra horgászat alatt (7 órától 16 óráig) 32-t csípett el.

Fenekezős szerelékével kapcsolatban már tavaly is kiemelte, fontos, hogy ne sima bordás kosarat használjunk, hanem olyat, amelyik rendelkezik legalább 80-100 gramm önsúllyal. Lényeges továbbá, hogy a horog mindig tűhegyes legyen, ennek érdekében hegyezésre vagy rendszeres cserére van szükség. És persze az előke, amelynek a hossza egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora.

„Az előkén nyújtani kellett, tavaly a 6-6,5 centiméteres vált be szinte mindig, most pedig 7,5-től felfelé kellett menni. Valószínűleg azért, mert nagyobb a sodrás, tavaly 60 köbméter/másodperc volt a vízhozam, most meg 400 körül van. Volt, amikor már 11 centis előkét tettem fel, és az működött” – magyarázta.

Az etetőanyaggal kapcsolatban megjegyezte, elengedhetetlen, hogy megfelelően felhősítsen. Ő például házi készítésűt használ, a pontos recept titkos, de azért van, amit lehet tudni róla.

„Az összetevőket, alapanyagokat terményboltban lehet beszerezni, a legolcsóbb 60, míg a legdrágább 520 forint. Nem számoltam még ki, hogy pontosan mennyire jön ki egy kiló, de körülbelül 300-400 forint lehet” – árulta el.

A horgászat empirikus tevékenység. Tudja ezt jól Andrea is, aki az eltelt egy év alatt – mióta Kisköre lett a kedvenc helyszíne – sok információt szerzett be, amelyeket beépített horgászatába.

„Jobban fel tudom mérni, hol tartózkodnak a busák. Tanultam pár dolgot a helyiektől és a halőröktől. Már nemcsak az van, hogy leülök valahová, hanem nézem a vizet is” –magyarázta.

A halak tárolására három pontyzsák és egy keretes haltartó áll rendelkezésre…

…de csak a parton kell gondoskodni megőrzésükről, azt követően már megvan a helye a busáknak, jelentkező bőségesen akad rá a család, az ismerősök vagy rászorulók köréből.

 (fotók: Jakó László/Pecaverzum)