Menetel a Ferencváros

Euróban milliók, forintban milliárdok kúsznak a Fradi kasszájába az újabb sikeres európai kupaszereplésnek köszönhetően. A Ferencváros csütörtök este csak az olasz Fiorentina ellen elért döntetlennel és a Konferencialiga csoportból való továbbjutás kiharcolásával csaknem félmillió eurót keresett, összességében pedig már hatmillió fölé rúgnak a nemzetközi menetelésért járó bevételei ebben az idényben. Tavasszal, az egyenes kieséses szakaszban újra nagy pénzekért küzdhet a Fradi.

LB_20231214_vege_0039
A Fradi játékosai a szakmai siker mellett anyagit is ünnepelhettek a Fiorentina elleni meccs után (Fotó: Ladóczki Balázs)

A Fradi már a Fiorentina elleni utolsó csoportmeccs előtt is jól állt ebben az idényben a nemzetközi porondon keresett pénzekkel, hiszen amint arra a VG.hu korábban rámutatott, már akkor 5,5 millió eurós bevételt generált az első nyári selejtezőktől kezdve. Jelenleg már több mint hatmillió euró (egészen pontosan 6.078.400) a csapat bevétele a nemzetközi szereplés után ebben az idényben. Ez napi árfolyamon mintegy 2,3 milliárd forintot jelent.

Miből jön össze a Fradi hatmillió eurója?

Az összeg különböző elemekből áll össze. A Konferencialigában csoportkörbe jutásért hárommillió eurót kapott a csapat. A főtáblán soha nem látott bravúrt ért el a Fradi, hiszen első magyar csapatként végzett veretlenül egy európai kupa csoportkörében, így tehát mind a hat meccsen növelte a bevételeit. A szerb Csukaricski elleni két győzelemért és a Fiorentina, valamint a belga Genk ellen elért négy döntetlenért összesen mintegy 1,6 millió euró járt. Ezen felül kapott még pénzt a csapat a korábbi selejtezős szereplésért, az elmúlt tízéves UEFA-együtthatója alapján és a már említett, csoportból való továbbjutásért is. Így jön ki a több mint hatmillió euró.

Mennyi pénz hever még az asztalon?

A Fradi a tavasszal a Konferencialiga egyenes kieséses szakaszának az első körében folytatja, amelyben az Európa-liga csoportkörében harmadik helyezett csapatok közül kap majd ellenfelet. Az Origó gyűjtése szerint ezek az alábbi csapatokból kerülhetnek ki: Olimpiakosz, Ajax, Betis, Sturm Graz, Royale Union, Makkabi Haifa, Servette, Molde. A sorsolást december 18-án, hétfőn tartják.

A tavasszal még további összegeket lehet keresni:

  • a 16 közé jutás hatszázezer (227,88 millió forint),
  • a 8 közé jutás egymillió (379,80 millió forint),
  • a 4 közé jutás kétmillió (759,60 millió forint),
  • a döntőbe jutás hárommillió (1,14 milliárd forint),
  • a bajnoki cím további kétmillió eurót (759,60 millió forint) ér.

Az igazán nagy pénz továbbra is a BL-ben van

A Fradi az előző idényben is továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba a nemzetközi porondon, akkor az eggyel erősebb kupasorozatban, az Európa-ligában megnyerte a csoportját, amivel a nyolcaddöntőbe jutott, ott a német Bayer Leverkusen ellen esett ki. Az előző idénybeli nemzetközi szerepléssel 9,48 millió eurót keresett a Fradi.

A Konferencialigában a legalacsonyabb az UEFA pénzalapja, amelyből részesülnek a csapatok, a legnagyobb pénzt pedig továbbra is a csúcsnak számító Bajnokok Ligája fizeti. Ebben az idényben ott csak a csoportkörbe jutásért 15,64 millió euró járt a kluboknak. Tehát bár jól keres a Fradi a nemzetközi porondon, visszanézve is sokba került a feröeri Klaksvík elleni váratlan kiesés a BL-selejtező első fordulójában még a nyáron, nem véletlenül került a kudarc az előző évadbeli El-menetelést tető alá hozó Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző állásába.

Borítókép: Fradi-szurkolók a Fiorentina elleni meccsen az Üllői úton (Fotó: Ladóczki Balázs)

Forrás: Magyar Nemzet