Olaszország – Nápoly: Ingyen jogsi jár a menekülteknek!

Magyarországon a B kategóriás vezetői engedélyt a tanuló nem ússza meg 300 ezer forint alatt. A jogosítvány alaphangon kerül ennyibe, abban az esetben, ha a delikvens az elméleti és a gyakorlati vizsgán is első alkalomra átmegy és utóbbihoz elegendő számára a kötelező 30 órás vezetés. Ami persze csak azoknak elég, akik már kellő gyakorlatot szereztek „feketén” a prérin és esetleg kisebb forgalmú utakon kalózkodva. A többség félmilliót vagy annál is többet leperkál, mire az áhított jogosítvány a kártyatartójába kerülhet.

Ezt az összeget egy átlag magyar megérzi, egy fiatal meg pláne, aki esetleg az első munkahelyén kapott fizetéséből rakosgatja össze a jogsira valót. Egy menekült pedig többnyire nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ezt bevállalja. Hát rajtuk, mármint az utóbbiakon kíván most segíteni a kormány.

Nem, nem a magyar. Az (azt gondolom, jogosan) komoly felháborodást váltana ki. Az olaszok azok, akik ilyen el- és befogadóak. Most azt találták ki, hogy 100 menekült nőnek biztosítják a lehetőséget, hogy ingyen jogosítványt szerezzen. Azok pályázhatnak, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek vagy humanitárius okokból tartózkodnak Olaszországban. A gyakorlati helyszín Nápoly városa lesz.

 

A Közlekedési Minisztérium által finanszírozott projekt célja, hogy hozzájáruljon a hazájuk elhagyására kényszerült nők integrációjához, a közúti viselkedési szabályok megtanulásával és az olasz nyelv elmélyítésével elősegítsék teljes beilleszkedésüket az ország társadalmi életébe.

Paolo Colangelo, az Autósiskolák Szüvetségének elnöke szerint ezzel a lépéssel a menekült státusszal rendelkező nők önállóbbak és emancipáltabbak lesznek, ezért gondolkodhatnak abban, hogy más döntéseket hozzanak, mint amelyeket rájuk kényszerítettek és szabadabb jövőt építhetnek a munka, a szociális élet és a család szempontjából.

Forrás: sicurauto.it

Meloni nem ezt ígérte! Az anya és apa neve helyett a személyi igazolványokba visszahelyezik az egyes és kettes szülő megnevezést, amelyet a volt belügyminiszter, Matteo Salvini törölt el 2019-ben – közölte az olasz sajtó csütörtökön. Így már az ingyen jogsin sem csodálkoznak az olaszok, mert őket ez abszolút nem érinti…

T.I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük