TELJES MEGÚJULÁS ELŐTT ÁLL A MAGYAR HONVÉDSÉG

Új kihívásokkal kell szembenéznie Magyarországnak, ezért lényegében az alapoktól kell felépíteni a Magyar Honvédséget – fogalmazott tegnapi meghallgatásán a szaktárca vezetésére felkért Benkő Tibor. A leköszönő vezérkari főnök egyebek között arról beszélt az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának összevont ülésén, hogy az Orbán-kormányok eddig is szem előtt tartották a haza védelmét, ennek nyomán pedig számos fejlesztés indult el az utóbbi években.

Kiemelte a Zrínyi 2026 programot, ugyanakkor hangsúlyozta: a közeljövő legfontosabb feladata nemcsak ezek véghezvitele, hanem a honvédség szakmai, technikai és szervezeti felkészítése arra a fenyegetésre, amit a hibrid- és a kiberhadviselés, az illegális migrációval összefüggő terror és a radikális iszlám terjedése, továbbá a szomszédos Ukrajnában dúló fegyveres konfliktus jelent. Kitért arra is, hogy szükségesnek tartja a szocialista-liberális kormányok által leállított laktanya-felújítási program és pilótaképzés folytatását, újrakezdését. Utóbbit indokolja a honvédség előtt álló helikopterbeszerzés is.

A szocialista Harangozó Tamás egészen a „Horthy-fasizmusig” nyúlt vissza, hogy támadja a kormányt, amikor azt mondta, hogy a rendszerváltozást megelőző diktatúrákban volt szokás aktív katonák miniszteri kinevezése. Más ellenzéki képviselők is a „civil kontroll” elvesztése miatt aggodalmaskodtak. Benkő Tibor válaszában jelezte: a honvédség feletti civil kontrollt a kormány és az Ország­gyűlés gyakorolja, ő csupán egy tagja lesz a kormánynak, és abban a pillanatban, ahogy a bizottságok támogatják a kinevezését, kéri a felmentését a szolgálat alól, leszerel, és így már mint civil ül majd be a minisztériumba. – Miért gondolják, hogy egy vegyész vagy közgazdász jobban megállná a helyét a tárca élén? – kérdezett vissza a miniszterjelölt.

Különleges alakulat katonája. Szemben az új kihívásokkal
Fotós: Kurucz Árpád

Benkő Tibor ugyancsak képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat továbbra is a Honvédelmi Minisztérium irányítása alatt marad, és nem tervezik a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Szemben az ellenzék által hangoztatottakkal a létszámhiány nem kirívó, a hivatásos állomány feltöltöttsége 80 százalék fölötti – közölte a távozó vezérkari főnök, aki fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a magyar katonák elismertségét jól mutatja a NATO-ban betöltött számos vezető tisztség, fontos megbízatás. Benkő Tibor miniszteri kinevezését mindkét bizottság kormánypárti többsége támogatta.

Forrás: Magyar Idők