Hogyan tudok leszokni a cukorról? Tippek és ötletek

Egyszer-kétszer már biztosan te is feltetted a kérdést magadnak: hogyan tudok leszokni a cukorról? Például úgy, hogy ne egyél édességet, csakhogy ez az egyszerű utasítás kizárólag spártai fegyelemmel tartható be.

De kívánhatunk-e magunktól ekkora áldozatot, hogy lemondjunk napjaink édes perceiről, pillanatairól, csupán azért, hogy beleférjünk a tavalyi ruhánkba? A válasz igen is, meg nem is.

Ha fogyni akarsz

Ha valóban azért akarsz leszokni a cukorfogyasztásról, mert télen felszedtél pár kilót, és szeretnéd visszaszerezni a versenysúlyodat, akkor neked megvan a motivációd. Ha kitartással képes vagy mellőzni a cukros, édes ételeket, italokat, és mozogsz mellette, néhány héten belül tiéd a győzelem.

Ha egészségesen akarsz étkezni

De ha az a célod, hogy teljes cukor-absztinenciában élj, megelőzve ezzel a súlyfelesleget, a cukorbetegséget és annak esetleges szövődményeit, akkor más a helyzet. Abban az esetben életmódot kell váltani és a táplálkozási szokásaidon alapvetően változtatni kell.
Régi igazság, hogy a cukor nagymértékű fogyasztása ártalmas az egészségre. Ráadásul nem is olyan egyszerű lemondani róla, pedig itt az ideje. Érdekes módon a szervezetünk komoly megvonási tünetekkel reagál arra, ha minden átmenet nélkül lemondunk az édes ízekről. Ezért érdemes alternatív édesítőkkel kezdeni a leszokást, ilyen a nyírfacukor, az eritrit, vagy a sztévia. Mindhárom alacsony kalóriatartalmú, és hasonló ízvilágú, mint a cukor, annak minden káros mellékhatása nélkül. Akár tartósan is berendezkedhetsz ezek használatára, sütésre, főzésre egyaránt alkalmasak, és még lekvárfőzésre is jók. Tökéletes választás akkor is, ha súlyfelesleget akarsz leadni, vagy csupán megőrizni az alakodat.

A leszokás két módja

Tehát kettőn áll vásár. Vagy úgy szoksz le a cukorról, hogy egyik napról a másikra felhagysz vele, és végigviszed a megvonási tünetek ellenére is, (mert nagyon fog hiányozni minden percben, ezt te is tudod), vagy alternatív édesítőkkel pótolod. Ha ezek közül a legegészségesebbeket és a legkevesebb kalóriát tartalmazókat részesíted előnyben, akkor ez a módszer az életed részévé is válhat, és így megvásároltad menetjegyedet a betegségmentes életedhez.

Forrás: Nőinetcafe