NAK: csaknem 165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

 

Budapest, 2023. június 12., hétfő (MTI) – A pénteki határidőig 164 603 egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók a Magyar Államkincstárhoz, ebből 107 391-et a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével – közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

A kamara közreműködésével beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le, de a NAK azokat is támogatta, akik a benyújtáshoz nem vették igénybe a falugazdászok segítségét.
Az április 20-án kezdődött benyújtási időszakban több mint 50 jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, valamint adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A múlt pénteki határidő jogvesztő, vagyis további beadványokat már nem fogadnak.
A NAK korábbi közleménye szerint egy éve 165 188 egységes kérelmet nyújtottak be az érintettek.
Az egységes kérelmek elkészítése a közlemény szerint az idén több munkát és időt vett igénybe, miután a Közös Agrárpolitika szabályrendszere jelentősen átalakult.
A változás az agrárkamarát is kihívás elé állította, de a kérelmeket felkészülten várták. Honlapjukon folyamatosan frissítve ismertették az elkészítéshez szükséges tudnivalókat, videósorozatokat tettek közzé és kalkulátort készítettek, amely segített kiszámolni a várható támogatásokat. A NAK számos tájékoztató kiadványt is megjelentetett, az Agrárminisztériummal együttműködve pedig gazdafórumokat szervezett az érdeklődőknek – írták.