Tamás István: Művészportré Szikszai Ilka író, költővel

Már nyomdában van a legújabb kötete Münchenben!

Szikszai Ilka több kötetes író, költő, aki már gyermekkorában is rajongott az irodalomért. Talán ez inspirálta arra, hogy maga is verseket, prózákat írjon. A művészete már nemcsak kis hazánkban, hanem más európai országokban is ismert. Könyvei jelentek meg több magyar kiadónál, művészeti egyesületeknél, valamint Németországban. Munkáit, alkotásait oklevelekkel, díjakkal ismerték el különböző művészeti társaságok.

– Visszaemlékszel még az első versedre, amit írtál és arra, hogy milyen téma volt az, ami megihletett?

– Igen, máig jól emlékszem. Tudomásomra jutott, hogy létezett a Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége irodalmi szervezet, ahová kértem tagfelvételemet, mindez Eger városában történt. Dr.Varga László Elnök Úr vezetésével, ott részt vettem egy alkotótáborban, és Szent István királyunkról írtam verset, magyarságom hiteként, ami aztán bekerült a „Mindenki könyve” című antológiába is.

– Hol és milyen újságokban, antológiákban jelentek meg írásaid?

– Faludy György által zsűrizett, válogatott antológiában, Budapesten. A MINSZ által kiadott több kiadványban is, Egerben. Pápán a” Líra „közölte folyamatosan műveimet. Miskolcon az Irodalmi Rádió által szervezett antológiákban lehetett olvasni írásaimat. „Föveny” folyóiratokban, a „Szárnypróbálgatókban” Csongrádon. a „Szivárvány heted 7 határon” gyermekújságban többször publikáltam, nagy klasszikusok neve mellett celldömölki kiadással. a „Délibáb Művészeti Magazinban”, budapesti központtal, melynek állandó szerzője vagyok. A Magyar Alkotók Internetes Társulásának számos kiadványában, Miskolcon. Jászberényben a „Jászkürt” újság közölte írásaimat. Szolnokon az irodalmi alkotótábor adott ki antológiát, amiben sikeresen részt vettem, azon kívül internetes  újságokban hozzá lehet férni műveimhez, például a Matarkában, a Google kereső oldalai által, blogokban, és a Magyar Elektronikus Könyvtárban a  „Tornyomban”című kötetem olvasható. Ezen kívül igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy a „Jászjákóhalmai hírek” című újság méltatta művészetemet, és a „Nyárutó” versemet irodalmi tevékenységeim mellett leközölte. Hiszen ott éltem sokáig, ismertek. Még azaz öröm is ért Jászjákóhalmán, hogy az Általános Iskola által megszervezett József Attila szavalóversenyekre zsűri elnöknek felkérnek. A Jászsági Évkönyv „A lélek pusztasága” című költeményemet méltónak találta megjelentetni Jászberényben. Végül, de nem utolsó sorban a Petőfi Irodalmi Múzeum „A kastélyajtó” című elbeszélésemet gyarapodási értékként őrzi az utókor számára, mint dokumentumot. Valamint a Magyar Író Akadémia, amit sikeresen elvégeztem,”Mestereink nyomában”című könyvében szerző vagyok, budapesti kiadással, a végzős hallgatók körében. Szerepeltem a jászberényi Kábel Tv-ben is, mint irodalmi körvezető, Budapesten a „Rádió 17-ben  ”visszatérő vendég voltam,”A szivárvány a színesebb hétköznapokért” című irodalmi műsorokban sokszor voltam adásban.

– Nemcsak antológiákban, hanem több saját könyvedet is olvastam. Mikor és hol jelentek meg ezek a kötetek?

– A „Lélekrezdülés” című verseskötetem 2001-ben jelent meg Miskolcon. Nem most volt igaz, már 22 éve, de külön öröm volt számomra, hogy már akkor is ismertük egymást és Te lektoráltad, valamint az ajánlást is Te írtad a könyvemhez, mely az Élet és Irodalom, valamint az Írók Boltja által elnyerte a „Hét Könyve,” kitüntető címet.  A „Tornyomban” verseskötetem  2009-ben Sopronban jelent meg. „Ezoterikus szerelem ”2010-ben, Budapesten. „Milyenek az állatok, elmesélem, várjatok” gyermek verseskötetem 2001-ben Budapesten. Ugyanez német nyelven 2023 – ban Münchenben, már a nyomdában van.

– Visszafogottan írsz, vagy élsz az alkotói szabadsággal? – Számos alkotásod díjazták elismerték. Fontosak a – díjak az életedben?

– Teljes mértékben élek az alkotói szabadsággal, mert véleményem szerint csak úgy lehet megélni a szellemi szabadságot írásainkkal, korlátok semmiképp sem állhatják útját egy alkotónak sem. Rendkívül fontos a díjazás, hiszen inspirálja a szerzőt további művek megírására, amit a hozzá értő, neves emberek visszajelzései alapján kapok.

– Elmondanád az olvasónknak, hogy milyen díjak ezek?

– Örömmel hisz megbecsülést, elismerést nyújtanak számomra. Déryné Széppataki Róza születésének 210. évfordulójára kiírt Jászsági pályázata a próza kategóriában II. helyezést értem el, Jászberényben, 2003-ban. Oklevél kiemelkedő irodalmi munkámért, a zsűri elismerése, a Cserhát Művész Körtől, Budapest, 2004. Kitüntetett Írói Oklevél, a Cserhát Művész Körtől, Ihász – Kovács Évától, a Magyar Kultúra Lovagjától, és Quasimodo díjas írótól, költőtől, valamint Lovag Bornemisza Attila Elnök Úrtól, aki író, költő, főszerkesztő, számos elismerés, rang birtokosa, többek között Quaestor – Prior kinevezésen kívül a Kerekasztal szószólója is, Budapest, 2005. Bronz Oklevél a MINSZ – től kiemelkedő szervező munkámért, Eger,2006. Elismerő Oklevél a MINSZ XV: Nemzetközi Irodalmi Pályázatán való sikeres részvételemért. Oklevél a Magyar Író Akadémiától „Az írás, ami meg is jelenik” Mesterkurzus elvégzéséért, Budapest, 2009. Tanúsítvány a Magyar Író Akadémiától „Irodalmi és alkalmazott írói referens elismerés, 100% -ban való megfelelés, Budapest 2009. Tanúsító Oklevél a „Tollforgató” irodalmi táborban való képzésen a vers szekcióban nyújtott munkámért, Szolnok, 2019. – ben.

– Olvasóid várhatnak újabb könyvet tőled, és ha igen, mikor?

– Igen, várhatnak a Kedves Olvasóim tőlem újabb versesköteteket, és prózai műfajban írt alkotásokat. Remélem, minél előbb, de sokat kell még dolgoznom rajtuk. Bízom benne, még ebben az évben.

– Van valami különleges hobbid az íráson kívül, amivel szívesen töltöd a szabadidődet?

– Jó kérdés, ugyanis nagyon sok hobbim van: szeretek utazni, kirándulni, sétálni, jógázni, olvasni. Fontosnak tartom a tanulást is az életemben.  Szeretek új kapcsolatokat létesíteni embertársaimmal, ami nálam létszükséglet, ezek számomra kihívások is egyben, igaz Én semmi különlegeset nem találok bennük, nekem ez az egész olyan természetes.

Tamás István: Megtiszteltetés volt számomra, hogy engem bízott meg kötetének verseinek ajánlásával a költő 2001 – ben. Külön öröm, hogy a nagy „Poéta Király”, Faludy György zsűrizése alatt már bizonyította tehetségét. A Lélekrezdülés kötetének szerkesztésekor, lektorálásakor éreztem és tudtam, hogy nem, azaz alkotó, aki ír egy verses könyvet és leáll, majd várja, hogy felfedezzék, méltassák és éljenezzék. Visszafogottsága, a műveiben való lírai ritmikája magával ragadóan szépek és nagyon jók. Érző szívű, jó lelkületű nő létére, sokszor tapasztalom verseiben a sziklaszilárd kemény és határozott szabadon gondolkozó költői személyiséget.

Jó volt 22 év után, újra találkozni!