Átadták a Mátyás király kilátót Putnokon

Természeti kincseink megóvása nemzeti közügy – mondta beszédében a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára pénteken Putnokon, a Mátyás király kilátó átadó ünnepségén.

Fotó:Tamás István Reggel8.hu

Nagy János elmondta továbbá: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából megvalósult kilátó „olyan hely, ahol az ember Szent István szemével láthat”. A Gömör kapujában, erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés – fogalmazott az államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az új építmény jelképe ennek a határtalanságnak és a magyarság határokon inneni és túli összetartozásának. Egyszersmind arra is figyelmeztet, hogy civilizációnk és kultúránk a természet hasznosításával kezdődött és kizárólag annak megvédésével maradhat fenn – mondta.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: mindenkinek személyes felelőssége van, amelyre azonban nem kell „ráfeszülni”, elég egyszerűen tiszteletben tartani a természetet, amely rendet követel magának. Fontos továbbá, hogy a kulturált viselkedés szabályait a jövő nemzedékének is átörökítsük – mondta az államtitkár, megjegyezve: ez a politika egyik legfőbb feladata.

Átadni azonban csak olyasmit lehet, aminek értékét ismerjük – fogalmazott, rámutatva: a Kárpát-medence, az Északi-középhegység és benne a Putnoki-dombság olyan érték, amit érdemes megismerni, és megismerve nem lehet nem szeretni.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője a köszöntőjében arról beszélt, hogy cél minél több értéket hagyni a későbbi generációkra, és a putnoki kilátó érték, hiszen történetével és elhelyezkedésével őrzője a környék szépségének, történelmének.

Innen rálátni a történelmi Magyarország egy részére, a Felvidékre is, ahogyan Ózdra és Putnokra ugyancsak emlékezetesen szép panoráma tárul a túrázók elé – hívta fel a figyelmet.

Tamás Barnabás (Fidesz-KDNP-Putnok Városért Egyesület), a város polgármestere hangsúlyozta: egy régi álom teljesül a 18 méter magas, a Sajó-völgyre egyedülálló kilátást nyújtó építmény átadásával, melynek fából készült elődjét még 1934-ben, cserkészek állították.

Szavai szerint ha Putnokot a Gömör kapujának tekintik, akkor a helyi legendák nyomán Mátyás királyról elnevezett kilátót a Gömör tetején építették fel.

Fontos, hogy a térség egyéb turisztikai látnivalóival együtt – melyek fejlesztésére, illetve a szolgáltatások bővítésére az elmúlt években ugyancsak uniós forrásból összesen csaknem 200 millió forintot költöttek – az új kilátót is minél többen megismerjék.

Putnok, 2023. augusztus 11.
A drónnal készült képen a putnoki Mátyás király kilátó az átadás napján, 2023. augusztus 11-én.
MTI/Komka Péter

Az eseményt moderálta: Kolozsi Ádám

T.I.: Nagy érdeklődést váltott ki és népszerű kirándulóhellyé vált a megépült Mátyás Király Kilátó, melyről gyönyörű panoráma tárul elénk, szép idő esetén még a Tátra magas csúcsai is láthatóak. Már az átadás előtt is sok túrázó kereste fel a festői környezetben elhelyezkedő kilátót, ahol egykoron megszületett Mátyás király és a Szakállas farkas legendája is.

Tamás István

Reggel8.hu