Sajtótájékoztató: Új otthonokba költözhettek Putnokon a fogyatékossággal élők

Az ünnepélyes átadáson és a szalagátvágáson részvevők: 

Beik-Sike Ildikó Csillagvirág Integrált Szociális Intézmény Borsod- Abaúj Zemplén Vármegye intézményvezetője, Virányiné Szabó Zsuzsanna SZGYF igazgató, Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Tamás Barnabás Putnok Város polgármestere, Demjén Zoltán a Putnoki Járási hivatalvezetője.

MEGVALÓSULT A „KILÁTÁS – KIVÁLTÁS GÖMÖRBEN” – PUTNOKI FOGLALKOZTATÓ ÉS REHABILITÁCIÓS OTTHONA ÁPOLÁST-GONDOZÁST IGÉNYLŐ ELLÁTOTTAK FÉRŐHELYEINEK KIVÁLTÁSA CÍMŰ PROJEKT PUTNOKON

Az új,korszerű szolgáltatóházat is birtokba vehették a Csillagvirág Integrált Szociális Intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye támogatott lakhatási formában élő ellátottjai Putnokon.
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 525 millió forintos, európai uniós forrásból megvalósult beruházása segítségével 60 fogyatékossággal élő személy költözött új otthonokba a településen.A szociális intézményi férőhely kiváltás, vagyis a lakók nagy létszámú intézményből való kiköltöztetésének célja a minél önállóbb életvitel lehetőségének biztosítása.
.A „Kilátás – kiváltás Gömörben” – Putnoki Foglalkoztató és Rehabilitációs Otthona ápolást-gondozást igénylő ellátottak férőhelyeinek kiváltása című, EFOP-2.2.2-17-2017-00020 azonosító számú projektnek köszönhetően az intézmény 60 lakója kapott már korábban esélyt a helyi közösség megszokott és elfogadott értékrendje szerinti életvitelhez. Az 525 millió forintos beruházás keretében a Szociális és Gyermekvédelmi
Főigazgatóság a meglévő kapacitásokra építve egy nagy létszámú intézményi ellátási forma teljes körű kiváltását valósította meg. A projekt célja a fogyatékossággal, pszichiátriai és szenvedély betegséggel élő személyek számára a lakók igényeinek megfelelő, magas szintű, közösségi alapú szolgáltatás biztosítása.
Az ellátottak elhelyezésére öt 12 férőhelyes új építésű lakóépület készült Putnokon a Dienesfalvi utcában. A lakóépületek 6 szobásak, szobánként 2-2 fő elhelyezésére van lehetőség. Az ellátottak már korábban beköltözhettek az épületekbe, így az eltelt idő óta számukra igazi otthonok jöttek létre.
A Csillagvirág Integrált Szociális Intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye székhelyén most elkészült a szolgáltató központ is, ahol étkeztetés,nappali ellátás, támogatószolgáltatás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vehető igénybe. A szociális szolgáltató központ az alapszolgáltatások nyújtásán túl, fejlesztő
foglalkoztatás keretében biztosít munkalehetőséget is a lakók részére.
A szolgáltatásokat nem csak a támogatott lakhatásban élő ellátottak, hanem a térség lakossága is igénybe
veheti.

A projektről bővebb információt a https://tamogatottfejlesztesek.szgyf.gov.hu oldalon olvashatnak.
További információ kérhető:
Partizer Gábor, osztályvezető
Telefon: +36/706257274
E-mail: partizer.gabor@szgyf.gov.hu