Felújítják a Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola főépületét Putnokon

 Fotó:Tamás István

Az iskola épülete jelentős  történelmi múlttal bír, éppen ezért a renoválás már esedékessé vált.   – mondta el az előzményekkel kapcsolatban Henyeczné Antal Gabriella, az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola megbízott igazgatója.

Műemlékvédelmi épület!

– Nagyon rossz látvány volt már a főépület, ezért kellet a fenntartóhoz fordulni. Az Északi Agrár Szakképzési Centrum még a tavalyi esztendő végén 31 millió forintot biztosított számunkra, hogy vakolati, homlokzati problémákat megszüntessük.

A kivitelezés már elkezdődött. Az állványozással végzett a kivitelező, az érdemi munkát pedig a csatornák, és az ereszek cseréjével kezdik. Henyeczné Antal Gabriella elmondta:  a csapadékvíz elvezetés volt a kiváltó oka, hogy a vakolat elvizesedett és leesett az oldalfalról.

– Nem csupán az épület keleti, hanem a nyugati oldalán is megtörténik a fejlesztés – mondta el a megbízott igazgató. – A csatornák után az időjárás függvényében leverik az iskola faláról a teljes vakolatot, majd két rétegben felhúzzák az újat. Az iskola épülete egyébként műemlékvédelem alatt áll, ezért az építési hatóság engedélyére is szükség volt a munka megkezdéséhez. Ők ragaszkodnak hozzá, hogy az eredetivel megegyező, vagy hasonló árnyalatú színt alkalmazhatunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük