Negyedszerre választották meg Orbánt miniszterelnöknek – élő közvetítés

Ma délután fél 3-kor Orbán Viktort negyedszerre is megválasztották Magyarország miniszterelnökének. 162 képviselő szavazott, 134-en igennel, 28-an nemmel, az MSZP és a Párbeszéd képviselői nem voltak bent a teremben. Amennyiben kitölti a ciklusát, történelmi rekordot állíthat fel: Tisza Kálmánt megelőzve ő lehet a leghosszabb ideig regnáló magyar miniszterelnök – ahogy minden megválasztásakor elmondta – „a három harmad” kormányfője Magyarország élén.

Első szava a köszöneté. Megköszönte mindenkinek, aki részt vett a választáson, külön megköszönte azoknak, akik a polgári, nemzeti és keresztény erőket választották. Hálás azoknak, akik őt támogatták. Az egész országot, a hazát, minden polgárt szolgálnia kell – mondta Orbán. A köztársasági elnök felkérését elfogadta, negyedik alkalommal tehette le a miniszterelnöki esküjét, a nyolcadik parlamenti ciklusát tette le. Arra kérte a képviselőket, hogy miniszterelnökként is tekintsenek rá úgy, mint, aki egy közülük. Továbbra is az a meggyőződése, hogy a haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll, és szolgálata nem függhet attól, hogy éppen ellenzékiek, vagy kormánypártiak vannak. A vitát, a küzdelmet a politika természetes részének tekinti.

Kövér László felkérte a miniszterelnököt, hogy foglalja el a miniszterelnöki széket, és írja alá a dokumentumokat. Elsőként Áder János gratulált neki, majd Semjén Zsolt és Harrach Péter. Kövér László is szívből gratulált Orbánnak.

Amennyiben a miniszterelnök kitölti a ciklusát, történelmi rekordot állíthat fel: Tisza Kálmánt megelőzve ő lehet a leghosszabb ideig regnáló magyar miniszterelnök – ahogy minden megválasztásakor elmondta – „a három harmad” kormányfője Magyarország élén.