Montenegró elfogatóparancsot adott ki egy volt CIA-ügynök ellen

(MTI) – A montenegrói ügyészség elfogatóparancsot adott ki Joseph Assad, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynöke ellen azzal a váddal, hogy részt vett egy bűnszervezet létrehozásában, amely 2016-ban meg akarta buktatni a montenegrói kormányt, hogy megakadályozza az Adria-parti állam NATO-csatlakozását – írta a helyi sajtó hétfőn.

Assad ügyvédjén keresztül utasította el a vádakat.
Mint mondta: kampány folyik egy lojális amerikai állampolgár ellen, aki semmilyen bűncselekményben és puccsban nem vett részt Montenegróban.
Állítása szerint két évvel ezelőtt biztonsági kérdésekben személyesen tanácsokkal látta el ügyfelét, aki az ellenzéki Demokratikus Front politikai tanácsadója volt.
„Montenegróban öt napot tartózkodtam, 2016. október 16-án, a választások napján elhagytam az országot” – mondta, hozzátéve: a montenegrói rezsim meghamisította a történetet, az állítva, hogy külföldi ügynökök beavatkoztak a választásokba.
Az ügyészség korábban tizennégy ember ellen emelt vádat. A vádirat szerint két orosz állampolgár – ellenük távollétükben folyik az eljárás -, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb férfi állami intézményekre akart támadni a 2016-os októberi parlamenti választás napján, és merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, és így megakadályozza Montenegró NATO-csatlakozását.
A 14 embert terrorista cselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front két képviselőjét ezenfelül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól.
A két orosz állampolgárt – Eduard Sismakovot és Vlagyimir Popovot – a csoport megszervezésével is vádolják, valamint azzal, hogy pénzt adtak a csoport tagjainak, amelyből azok fegyvert és lőszert vásároltak. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.
Az ügyben még nem született ítélet, a pert eddig többször elhalasztották.