Operát az Operából! – Az Opera többhónapos belföldi turnéra indult

(MTI) – Tíz megyeszékhelyen kínál négyestés bérletet a Magyar Állami Operaház: az Operát az Operából! programsorozat előadásain balett- és operagála, szimfonikus est, valamint Puccini egy operájának koncertszerű változata látható – hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában szombaton.

Magyar Állami Operaház egy hete kezdődött programsorozata hét hónap alatt 52 előadást, köztük 10 megyeszékhelyen négyestés bérletet kínál.
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a műsorban arról beszélt, hogy az Andrássy úti Ybl-palota korszerűsítésének ideje alatt szeretnék megmutatni magukat vidéken. A zenekar egy hete Békéscsabán szimfonikus koncerttel indította a sorozatot, pénteken pedig az első operaelőadással Győrben folytatódott a program.
Kriszta Kinga operaénekes elmondta: pénteken Puccini Turandot című operáját adták elő, most debütált Liu szerepében, a főbb szerepekben Lukács Gyöngyi, Szvétek László és László Boldizsár lépett fel. A közönség állva tapsolt az előadás végén.
Ókovács Szilveszter elmondta: azt vállalták, hogy a tíz olyan megyeszékhelyre viszik el a négyelőadásos bérletet, ahol nincs nagy múltú szimfonikus zenekari élet. Azon megyeszékhelyekre és nagyvárosokba is ellátogatnak, ahol az operajátszásnak komoly hagyományai vannak. Ebbe a nyolc városba egyetlen produkciót adnak elő, mégpedig a legnagyobb apparátusút, Puccini Turandot című művét koncertszerű változatban.
A szimfonikus estek programja minden alkalommal egy Rossini-operanyitányt, egy versenyművet és egy bécsi klasszikus – Haydn, Mozart vagy Beethoven – szimfóniát foglal magába.
Mint a főigazgató elmondta, a tíz helyszínen legalább hatféle programmal mutatkoznak be. Kiemelte: a muzsikusok számára is izgalmas programmal állnak a közönség elé.
Elmondta: vasárnap egy alkalommal Tatán, szabadtéren lépnek fel, szintén a Turandot-val.
Az idei, Puccini Itáliája elnevezésű évad során azokba a városokba, amelyeknek lakói fogékonyak a műfajra, a Bohémélet és a Tosca koncertszerű előadásai utaznak.