Az Európai Unió átutalta az előirányzott 6 milliárd eurót a törökországi menekültek támogatására

Fotó: Illusztráció

Az Európai Unió teljes mértékben felhasználta  a Törökországot támogató menekültügyi eszköz 6 milliárd eurós költségvetését, azaz átutalta az előirányzott teljes összeget a törökországi menekültek és a rászoruló helyi közösségek támogatására. Erről számolt be kedden az Európai Bizottság sajtóközleményében.

Mindez – mint a közlemény rámutatott – összhangban áll az  EU és Törökország között 2016. márciusában létrejött együttműködési nyilatkozat végrehajtására vonatkozó uniós elkötelezettséggel.
Várhelyi Olivér a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szerint a 6 milliárd eurós támogatás teljes mozgósítása megerősíti az Európai Unió elkötelezettségét ígéreteinek teljesítésére.
„Folytatjuk a törökországi menekültek és fogadó közösségek támogatását olyan különböző területeken, amelyek kulcsfontosságúak életminőségük, gyermekeik jövője és integrációja szempontjából ” – fogalmazott az uniós biztos a bizottság sajtóközleményében.
Janez Lenarcic, az EU válságkezelési biztosa hozzátette: „a török menekültek támogatása az EU egyik prioritása. Több mint 1,7 millió menekült alapvető szükségleteit fedezi ez az uniós támogatás, és ennek köszönhetően és több mint félmillió menekült gyermek iskolába jár. Az EU továbbra is teljesíti a menekültek és Törökország számára tett ígéretét. ”
A menekültügyi támogatás az EU és Törökország között 2016. márciusában létrejött együttműködési megállapodás kulcsfontosságú eleme.

MTI.