Vádat emeltek a titkos amerikai katonai információkat kiszivárogtató Jack Teixeira ellen

 Nemzetvédelmi információ továbbadása és szándékos visszatartása miatt emeltek vádat csütörtökön az amerikai nemzeti gárda tagja, Jack Teixeira ellen, aki szigorúan titkos katonai iratokat osztott meg a közösségi médiában.

A Nemzeti Gárda Massachusetts-i légi egységének 21 éves adatelemzőjét áprilisban tartóztatták le, miután az általa megosztott, többi között az ukrajnai háborúval összefüggő, katonai dokumentumok nyilvánosságra kerültek.
Teixeirát hat rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják, mely egyenként 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer dollár pénzbírsággal sújtható.
A vádemelést kommentálva Christopher  Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akik magas szintű biztonsági felhatalmazással rendelkeznek, bizalmat kapnak arra, hogy védelmezzék a minősített információkat és biztosítsák a nemzet titkait. „A mai vádemelés ennek a bizalomnak a feltételezett súlyos megsértésére világít rá” – fogalmazott az FBI vezetője.
A nyomozati iratok szerint Jack Teixeira 2ira022. novembere és 2023. áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord közösségi oldal zárt csoportjában, amelyek tartalmazták a titkos katonai iratokat részben az Egyesült Államok külföldi szövetségeseivel és ellenfeleivel kapcsolatban. A nyomozóhatóság megállapítása szerint az üzenetekben többször utalt arra, hogy tisztában van a dokumentumok minősítésével, és esetenként maga kérdezte a zárt online csoport felhasználóit, hogy milyen jellegű információk érdeklik őket.
Jack Teixeirát áprilisban otthonában tartóztatták le és azóta a hatóságok őrizetében van. Májusban a bíróság szükségesnek tartotta, hogy a büntetőeljárás kezdetét börtönben várja ki, mert szabadlábra helyezése esetén, a bíró érvelése szerint, fennállna az országból való távozás és az igazságszolgáltatás akadályozásának kockázata.

MTI. .TI.