Vádemelés: meghalt egy szerelő munkás Borsodban

A művezető és a projektmenedzser is felfüggesztett fogházbüntetést kaphat

Az Ózdi Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Az elkövetők művezetőként és projektmenedzserként egy bontási munka során

nem adtak megfelelő utasításokat, elmulasztották a munkaterület ellenőrzését, melynek következtében egy kábelszerelő munkásra rádőlt a vasbeton oszlop.

A vádirat szerint a vádlottak egy hálózatszerelő gazdasági társaság alkalmazásában álltak, egyikük művezetőként, a másik projektmenedzserként. 2021. március elején, reggel egy borsodi község külterületén, használaton kívüli légvezeték vasbeton oszlopainak a bontási munkálataiba kezdtek. A kábelszerelő betanított munkás felmászott egy vasbeton oszlopra, a 8 méteres magasságban futó vezetéket levágta, amikor az oszlop betonhiányos, korrodált vasalati aljzata elmozdult, és az oszlop a leesés elleni védőeszközzel rögzített sértettel együtt kidőlt.

A sértett olyan sérüléseket szenvedett, melyek következtében a helyszínen meghalt.

A bekövetkezett balesetben kötelezettségszegő magatartásuk miatt felelősség terheli a vádlottakat, mert a művezető a konkrét szerelési módra nem adott utasítást, míg a projektmenedzser által a baleset napján kiadott munkautasítás nem tartalmazta az oszlopok állagának ellenőrzését. A mulasztások és a bekövetkezett halált okozó baleset között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg.