Svájc nem küld harckocsikat Ukrajnának

Svájc elutasította 96 darab Leopard 1A5 harckocsi újraexportálását Ukrajnának

A svájci kormány elutasította az Ukrajnának szánt 96 darab Leopard 1A5 harckocsi exportjára vonatkozó kérelmet – jelentették be szerdán egy közleményben. A javaslat összeegyeztethetetlen volt az európai ország törvényeivel és semlegességi elveivel.

A kérelem kedden érkezett a RUAG AG védelmi cégtől. A vállalat egy bizonyos, jelenleg Olaszországban tárolt harckocsicsoportot akart eladni, és ehhez a svájci szövetségi tanács engedélyére volt szüksége – áll a közleményben. A terv az volt, hogy a régebbi páncélosokat Németországban felújítják, majd a tankokat Ukrajnába szállítják.

“A SZÖVETSÉGI TANÁCS ARRA A KÖVETKEZTETÉSRE JUTOTT, HOGY A 96 HARCKOCSI ELADÁSA A JELENLEGI TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN NEM LEHETSÉGES” – KÖZÖLTE A SVÁJCI KORMÁNY.

A RUAG egy svájci székhelyű és tulajdonú nemzetközi védelmi vállalat. A Bloomberg szerint az olaszországi tankok tulajdonosa, amelyek jelenleg működésképtelenek.

Májusban Svájc beleegyezett, hogy elad Németországnak 25 Leopard 2 harckocsit, amelyeket a hadserege már szolgálaton kívül helyezett, azzal a feltétellel, hogy azokat nem küldik Ukrajnába. E korlátozás ellenére a Rheinmetall AG-val, a járművek eredeti gyártójával kötött üzletet egyes megfigyelők úgy értékelték, hogy az ukrán háborús erőfeszítéseket támogatja.

Németország a nyugati gyártmányú harckocsik donorjai között volt, amikor Kijev az Oroszország elleni ellentámadásra készült. Az ilyen páncélosok visszaszerzése Svájctól potenciálisan nagyobb mozgásteret biztosít Berlin számára saját arzenáljának megosztásában.

Bern következetesen megvétózta más nemzetek, köztük Spanyolország, Németország és Dánia azon kéréseit, hogy újraexportálhassanak svájci gyártmányú katonai járműveket és lőszereket Ukrajnába.

Moszkva a NATO Ukrajnába való kúszó terjeszkedését okolja a jelenlegi válság előidézéséért, és arra figyelmeztetett, hogy a nyugati nemzetek egyre fejlettebb fegyverek szállítása az országba meghosszabbítja az ellenségeskedést, de nem változtat a kimenetelén. A kijevi erők az ellentámadás első három hetében súlyos veszteségeket szenvedtek.

Orosz Hírek