Vera Jourová: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy támogassa Lengyelországot 

Az Európai Bizottság üdvözli a lengyel kormány eltökéltségét, hogy átfogó reformok bevezetésével lezárja az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján indított jogállamisági eljárást, és készen áll arra, hogy támogassa Lengyelországot a jogállamiság visszaállítására irányuló cselekvési terv végrehajtásában – jelentette ki Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben.

Jourová az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta: Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter megvalósítható cselekvési tervet mutatott be, válaszul a jogállamisági aggályok kezelésére, annak érdekében hogy az eljárás mielőbb lezáruljon.
Mint mondta, az EU már évek óta próbálja megtalálni a módját annak, hogyan kezelje e komoly aggályokat, és az eljárás kezdete óta először mutatott be a lengyel kormány átfogó tervet a problémák megoldása végett.
Emlékeztetett: a jogállamisági eljárás azért indult, mert a jogállamiság rendszerszintű megsértését állapították meg az országban, ezért a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a terv valóban átfogó legyen és minden aggályos kérdésre kitérjen.
„A lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság helyreállításban és abban, hogy a lehető leggyorsabban a végére érjen a 7-es cikk szerinti eljárásnak” – hangsúlyozta.
  Hadja Lahbib belga külügyminiszter az EU soros belga elnökségét képviselve a sajtótájékoztatón elmondta: a lengyel igazságügyi miniszter által bemutatott cselekvési terv erős szándékot mutat Varsó részéről, hogy mielőbb véghezvigye az igazságügyi rendszer reformját.
„A terv bemutatóját számos nagyon pozitív reakció követte a tagállamok részéről. A hangulat a tanácsteremben nagyon bizakodó volt, és az Európai Bizottság részéről is konstruktív válasz érkezett” – jelentette ki.
Lengyelország decemberben megválasztott miniszterelnöke, Donald Tusk hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és felszabadítja a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott uniós pénzeszközöket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük