A bányászokra emlékeztek Putnokon

Fotón: Tamás Barnabás polgármester, Katona Pál alpolgármester, Demjén Zoltán járási hivatalvezető

Minden évben szeptember első vasárnapja Bányásznap, a bányászokra való megemlékezés napja.

Fotón: Bánkuti Sándorné a Bányász Szakszervezet képviselőivel

Putnok Város Önkormányzata az idén is megemlékezett a bányászokról.

A köztéri szobor Kiss László szobrászművész alkotása. 

Putnok 1983-ban ünnepelte fennállásának 700. évfordulóját. Ebben az évben avatták fel Kiss László alkotását a 33. bányásznap alkalmával, az akkori Szeptember 6. téren. Az avatóbeszédet Porkoláb Albert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tanács elnökhelyettese tartotta.
A község vezetői tudatosan választották ki és bízták meg Kiss Lászlót a mű elkészítésére, ugyanis ő maga is putnoki születésű és az édesapja is bányászként dolgozott.

A kora délelőtti esemény Kolozsi Ádám moderálásával és szavalatával, a Bányász téri szobor megkoszorúzásával vette kezdetét, ahol a városvezetők mellett a Bányász Szakszervezet, valamint az intézmények képviselői helyezték el koszorúikat.

Ezt követően a Városi Temetőkertben található Bányász emlékműnél folytatódott a megemlékezés.

A bányász múltra és az elhunyt bányász emberekre Kunváriné Bánkuti Gabriella emlékezett, majd Dérer Zsolt református lelkész és Cseh István kanonok beszédét hallgathatták meg a kilátogatók.

Az esemény a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével ért véget.

Az emlékmű ifj. Kucsera László alkotása.

A gömöri város köztemetőjében találhatjuk azt az emlékművet, amelyet elhunyt bányászok tiszteletére állíttatott a Magyarok Világszövetségének Gömöri Tagozata. Az ifjú kőfaragó mester első saját vállalkozásában elkészült emlékműve ez, amely egy szabadtéri oltárt formáz. Középen egy félkört formázó gránittáblán Szent Borbála gravírozott alakja, alatta felirat: „Bányászaink emlékére Jő szerencsét!” A tábla felett kereszt, míg a tábla előtt a bányászmesterség meghatározó három eszköze van műkőből domborműként kifaragva, festve: egy karbidlámpa, egy bányászsisak és egy csákány. A emlékmű adatai egy gránittáblán olvashatóak. Eredetileg az eszközök még ezüst színűre voltak festve

Tamás István