Gobbi Hilda három évet töltött Putnokon

A putnoki M. Kir. Gazdasági Felső Leánynevelő Intézet növendékeinek […] farsangi estélyének műsora. – Putnok : [M. Kir. Gazdasági Felső Leánynevelő Intézet], [1930].

Gobbi Hilda szobra a Nemzeti Színház előtt. Párkányi Raab Péter alkotása.

Színész, a Nemzeti Színház tagja. 1913-ban született Budapesten. Putnokra került, a gazdasági iskolába. Három évet töltött itt, a húszas évek végét és a harmincas évek elejét. Iskolai rendezvényeken gyakran szavalt és örömmel szerepelt különböző színdarabokban. Első szerepeinek és nyilvános fellépéseinek izgalmát Putnokon élte meg.

Szavalt többek között az 1929-ben felállított Serényi szobor avatóünnepségén is. Putnoki iskolatársaival és egyik tanárával, Molnár Etelkával haláláig tartotta a kapcsolatot.

háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében.  Egy interjúban mondta egyszer: „Én sohasem voltam »csak« színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá.” Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. A Jászai Otthonból később – szintén az ő kezdeményezésére – a fiatal színészek otthona lett. A Színház Művészeti Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetben sokat tett a rászoruló színésztársaiért.

Nőkhöz fűződő vonzalmát a kor társadalmi nézetei miatt nyíltan nem vállalhatta, de a színészvilágon belül köztudott volt kapcsolata Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel

Visegrád-Szentgyörgypusztán, a Kisoroszi-révnél lévő nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel. Tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Született Gobbi Hilda Emília Gizella
1913június 6.
Budapest
Elhunyt 1988július 13. (75 évesen)
Budapest
Forrás: Wikipédia-Saját gyűjtemény