Fotó: Tamás István
Gömöri bográcsgulyás, ahogy Olga néném készítette, Gömörhorkán: sertéscomb, lapocka, (csülök), ami lehet füstölt is. Lassú tűzön sokáig főzöm. így a hús omlósra puhul, és a csülök leválik a csontról. A zöldséget szokás és ízlés szerint főzöm bele. A legjobb bográcsban főzni, de a tűzhelyen, lábasban is finomat lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 10 deka zsír (az étolajjal nem olyan jó az ízvilága)
- 4 nagy fej vöröshagyma – nem kell nagyon apróra vágni
- 2 gerezd fokhagyma (nem mindenki tesz bele)
- só, fűszerpaprika, majoránna, őrölt köménymag
- 1 Tv paprika
- 2-3 db. paradicsom, de használhatsz paradicsompürét is
- 0,5 kg sertéscomb. 05. kg lapocka, 05 kg. csülök
- 6 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 kg burgonya
- 1 cs. petrezselyemzöldje belefőzve és díszíteni
A gömöri felmenőim receptje alapján.
Jó étvágyat!
Tamás István